Rogaška Slatina na dlanu

Mjesto za jednodnevni izlet prožet kvalitetnim sadržajem, idealna destinacija za vikend bijeg pogotovo ako živite u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, ali i odredište koje je sve popularnije kao izbor suvremenog čovjeka da jedan dio svog godišnjeg odmora provede na lokaciji koje će ga u potpunosti regenerirati i resetirati.

Sve navedene atribute ima  Rogaška Slatina, od Zagreba udaljena 80-ak kilometara, s 400 godina dugom tradicijom korištenja blagodati ljekovite mineralne vode koja u jednoj litri sadrži 1040 miligrama magnezija, minerala koji blagotvorno rješava probleme uzrokovane stresom, kroničnim umorom, grčevima u mišićima, problemima s probavom i debljinom.

Izvori do danas naravno nisu presušili – voda i dalje čini čuda svim posjetiteljima, a suvremeni ljubitelji putovanja Rogašku Slatinu biraju jer je iz godine u godinu sve više po mjeri urbanog čovjeka. Spustite li kofere na ovom mjestu znajte da vas čeka mnogo zanimljivih atrakcija, čak jedinstvenih u Sloveniji.

Grand hotel Rogaška

Lijepe šetnice pozivaju na – šetnju
Ulazak u Rogašku Slatinu je jedinstven – parkirajte automobil gdje god vam se ukaže prilika za to i krenite u laganu šetnju. Orijentir neka vam bude ili novootvoreni vidikovac Kristal ili jedinstveni paviljon Tempel (rad talijanskog arhitekta Nikole Pertschea) na samom vrhu prekrasno uređenog parka.

Upravo taj paviljon je nekad bio središte života u Rogaškoj Slatini i 200 godina se u njemu nalazilo vrelo glavnog izvora ljekovite vode. Danas se u paviljonu održavaju brojni koncerti i vjenčanja.

Anin dvor

Koji god smjer odaberete u laganoj šetnji Rogaškom Slatinom svakako navratite u muzej  Anin dvor i razgledajte stalni postav. Izložbe su na nekim dijelovima interaktivne i zabavne za sve generacije.

Kristalna dvorana Grand hotela Rogaška

Svakako zakoračite u Kristalnu dvoranu Grand hotela Rogaška. Najprije ćete ostati bez daha ugledavši masivne mramorne stupove, lustere izrađene u Veneciji, slike i freske. Stoga, nije čudo da je u njoj 1846. godine pijanist Franz Liszt održao koncert, a 1910. godine car Franjo Josip I proslavio rođendan.

Daljnja šetnja će vas voditi kroz lječilišni park u čijem su uređenju sudjeluju svi hoteli koji ga okružuju, a na kraju kojeg je i najviša jelka u Sloveniji. Za vrijeme Adventa ona odijeva posebno ruho. Stari dio Rogaške Slatine završava kipom mitskog bića Pegasa kojem dodirnite kopito za sreću i krenite istraživati novi dio mjesta prostranim ulicama. One će vas dovesti do Stolpa Kristal, nove atrakcije Rogaške Slatine koji privlači sve više posjetitelja.

Stolp Kristal

Stolp Kristal – najviša građevina Slovenije

O najvišoj građevini Slovenije, impozantnom vidikovcu Kristal pričalo se dugo, a uoči početka ljeta vidikovac je i svečano otvoren. Dizajnom odlično uklopljen u vizuru Rogaške Slatine ‘Stolp Kristal’ visok je 106 metara i kao takav je najviša zgrada Slovenije koja svojim sadržajima privlači sve generacije.

U prizemlju se nalazi suvenirnica s interaktivni dijelom o svim fazama izgradnje stupa, ali i ulaz u panoramski lift (za 21 osobu) koji će vas za samo 35 sekundi dovesti na vrh. Zapravo, ne na sam vrh –  izlaskom iz lifta dolazi se u  zatvoreni, ostakljeni dio vidikovca s kafićem, potom se pješice penje kat više i dolazi na prvi otvoreni dio vidikovca (104 metra) gdje možete snimiti najbolji selphie s panoramom Rogaške Slatina u pozadini.

Na katu iznad do kojeg se opet dolazi pješice, nalazi se vidikovac s kojeg se može uživati u jedinstvenom pogledu, ali i isprobati jedinstveno iskustvo virtualne stvarnosti „Let s Pegazom“ te na zabavan način doznati o ovoj destinaciji. Upravo ta atrakcija je odličan uvod u upoznavanje povijesti i zanimljivosti Rogaške Slatine i njene okolice.

Grad koji voli bicikliste
Kad dođete u Rogašku Slatinu, primijetit ćete da su ulice nešto šire i da su uz precizno označene smjerove za vožnju automobilom označene i biciklističke staze. Misleći zeleno ova destinacija potiče domaće stanovništvo ali i brojne turiste da mjesto i okolicu istraže biciklom.

Babrov muzej

Označeno je više od 20 biciklističkih staza koje povezuju različite dijelove mjesta s okolicom, a na vama je da odaberete rutu koja je u skladu s vašom kondicijom. Kraća je dugačka oko 8 kilometara i predstavlja divan biciklistički izlet od centra Rogaške Slatine do Bobrovog centra s interaktivnim postavom koji priča priču o nastanka Panonskog mora, utjecaju rijeke Sutle na život u ovom kraju ali i dabrovima kojima se, na žalost, polako u prirodi gubi trag. Većina sadržaja je interaktivna pa je ova simpatična ‘kuća dabra’ muzej za sve generacije.

Želite li bicikl voziti nekoliko desetaka kilometara i to je moguće spojite li Rogašku Slatinu s primjerice Slivniškim jezerom, mjestom gdje je uhvaćena najveća riba u Sloveniji. Kako bi razgled destinacije bio moguć biciklom, Turistički informativni centar Rogaška Slatina osmislio je niz biciklističkih punktova (klasični i e-bike) na kojima je jednostavno iznajmiti bicikl.

Legendarna Staklarna

Kad ste u Rogaškoj Slatini, ne zaboravite posjetiti i mnogo toga o obradi stakla naučiti u Staklarni Rogaška. I danas se na ovom mjestu izrađuju brojni predmeti (tvornica godišnje proizvede čak 8 milijuna proizvoda od stakla), gdje je poseban naglasak stavljen na ručnu izradu i unikate koje svakog dana pušu majstori.

Kroz tvornicu možete proći u vođenoj turi (potrebna je najava i rezervacija), ali i bez najave doći do tvorničke trgovine i razgledati „Hall od Fame” posebno kreiran dio u kojem se nalaze eksponati od stakla za koje su trebali sati i sati ručne izrade.

Izložene su najpoznatije sportske medalje, kip Dore ili Porina koji se svake godine rade ručno – odnosno svake je godine su kipovi u detaljima drukčiji od prethodnih. Zanimljivi su i protokolarni darovi koji su s ovog mjesta otputovali u svijet.

Domačija Mia Mia

Domaća, maštovita jela i patak Srećko na imanju Mia Mia

Samo nekoliko kilometara od centra Rogaške Slatine (biciklom ili automobilom) krenite na imanje Mia Mia. Vrata imanja će vam otvoriti Mia Žager upoznajući vas sa stanovnicima farme koje možete hraniti, maziti ali i terapeutski nositi.

Mia Žager

Patak Srećko je zvijezda koja se rado nosi i mazi. Dok se vi zabavljate sa životinjama koje vas okružuju Mia će se uputiti u kuhinju gdje isključivo od domaćih sastojaka priprema prave delicije. Način na koji ih poslužuje daje naslutiti da je Mia Žager i umjetnički nadarena (uostalom, kuhanje i jest umjetnost!). Naime, svaki je tanjur itekako fotogeničan, a nakon obaveznog fotografiranja iznimno ukusan.

Svakako kušajte rebrica pečena pet sati na poseban način ili pečeni buncek za kojim ćete žaliti kad dođete kući. Imanje je otvoreno petkom, subotom i nedjeljom, a ostale dane prema dogovoru.

Krenite u Pivnicu – ne po pivo već po čašu blagotvorne mineralne vode
Već smo spomenuli da se u paviljonu Tempel, u kojem se nekada mogla natočiti ljekovita voda izravno iz izvora, danas održavaju koncerti, priredbe i vjenčanja. Danas se ljekovita voda pije u pivnici (u blizini Tempela).

Naime, u Rogaškoj Slatini mogu se odabrati detoks programi uz pomoć kojih ćete u dva ili tri tjedna u potpunosti resetirati organizam i „dovesti ga u red“.  Glavna zvijezda tada je upravo pivnica mineralne vode koja se  nalazi na samom izvoru, u Medicinskom centru Rogaška. U okruglom paviljonu je potrebno uzeti svoju čašu i u nju natočiti toplu ili hladnu vodu Donat. Za vrijeme boravka u Rogaškoj Slatini svakako se pridržavajte pravila – ovisno o problemu kojeg imate pijte vodu na točno kako vam je stručno osoblje savjetovalo.

Afrodita tvornički dućan

Budite lijepi kao Afrodita
Postoji još jedan zaštitni znak Rogaške Slatine. Riječ je o tvornici Afrodita, najpoznatijem i najvećem proizvođaču kozmetike u Sloveniji. Tvornica se nalazi u centru, a u nju možete zaviriti uz prethodnu najavu i doznati o povijesti nastanka ovog brenda prije više od 50 godina.

Zanimljivo je čuti kako je naoko obična krema od kamilice, koju je osmislila i patentirala osnivačica Afrodite, Danica Zorin Mijošek, davne 1970. bila jedan od poticaja da se na ovoj destinaciji otvori prvi kozmetički salon u kojeg od tada pa sve do danas dolaze brojni strani i domaći posjetitelji. Posjet tvornici je zanimljiv i interaktivan a prije izlaska svakako posjetite tvornički dućan!

Eno gastro doživljaj u restoranu Kaiser

Kad ste u Rogaškoj Slatini, uživajte i u otmjenosti destinacije. Odmor u jednom od hotela koji okružuje lječilišni park napunit će vam baterije, ulice ovog mjesta podsjetit će vas na neka prošla vremena, a sve što jedete u strogom centru bit će za vas jedinstveni eno-gastro doživljaj. Restoran Kaiser, kojeg mnogi nazivaju povijesnim draguljem Rogaške Slatine nalazi se u srcu lječilišnog parka, u najstarijem hotelu Rogaške – Grand hotelu Rogaška izgrađenom 1875.godine.

Ovaj prostor je nekad bio punionica mineralne vode, a nakon što je hotel renoviran 2012. godine, otvoren je i restoran. Interijer restorana je elegantan, u njemu se poslužuju delicije lokalnih proizvođača, pomno birana vina slovenskih vinara, a u Kaiseru se često održavaju različite svečanosti i zabave. U restoran možete nakon ugodne šetnje doći i sa svojim ljubimcima, za koje će pripremiti posebno kreirana jela.


Jedinstveni doživljaj u Pomoni
Nakon što istražite Rogašku Slatinu svakako posjetite imanje Pomona do kojeg od centra mjesta možete doći biciklom ili automobilom (tri kilometra). Nalazi se u vasi (selu) Zgornje Sečovo 3 i već na samom ulazu pruža jedinstven doživljaj.

Janko Županec

Domaćin i vlasnik, Janko Županec dočekat će vas hladnim domaćim sokom od plodova s njegove farme, gemištom od Ritoznojčeka ili za one odlučnije – dobro ohlađenom domaćom rakijom od pečenih krušaka viljamovki.  Ako ogladnite, donijet će vam platu domaćih suhomesnatih proizvoda, sira iz loklanih farmi i namaza kojeg rade sami.

Kad vas dobro ‘napoji i nahrani’ pozvat će vas u obilazak imanja – jedinstvenu šetnju kroz krošnje, hranjenje domaćih životinja, uživanje u skrivenim kutcima imanja koji su smješteni u zanimljive replike najpoznatijih znamenitosti Rogaške Slatine, od kojih je trenutno najpoznatiji 25 metara visok vidikovac napravljen u skladu s prirodom – od drveta do čijeg vrha vode stepenice.

Već na prvi pogled vidjet ćete poveznicu s četiri puta višim vidikovcem Kristal koji i dominira panoramom koju vidite s vrha  tornja u Pomoni. Na imanju se može zabaviti cijela obitelj, hrana koju ćete ovdje kušati je isključivo iz ekološkog uzgoja, a poželite li se odmoriti u netaknutoj prirodi i to je moguće na Turističkoj kmetiji Pomona – u eko kući u kojoj se nalazi osam soba i apartmana koji nose imena voća koje uspijeva na ovom mjestu pod budnim okom Janka i božice voća – Pomone.

 

 

Foto: Nikola Zoko, arhiva občina Rogaška Slatina i Sunčana Barušić