Vinski grad Poreč od 19. do 29. rujna u Parku Olge Ban

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik i Saša Špiranec, direktor Vinarta najavili su novu eno-gastronomsku manifestaciju koju će Park Olge Ban u Poreču ugostiti od 19. do 29. rujna ove godine.

„Turistička zajednica ulaže velike napore kako bi oživjela pred i posezonu. Organizacijom prvog Vinskog grada u Poreču, željeli smo predstaviti najbolje iz svijeta vina i omogućiti našim vinarima vrhunsku priliku za promociju, a u Vinartu smo pronašli idealnog partnera. Ova manifestacija savršeno se uklapa u strategiju razvoja hrvatskog turizma, s naglaskom na događanja u posezoni. Već smo ove godine u predsezoni ostvarili 60 tisuća noćenja više u odnosu na prošlu godinu, čime namjeravamo nastaviti i u posezoni. Uvjereni smo u uspjeh ove manifestacije i sigurni da će građani Istre, kao i brojni gosti Poreča i Poreštine, pronaći nešto za sebe.“ , istaknuo je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča u uvodnom dijelu konferencije.

 U deset dana trajanja festivala posjetitelji će svakog dana od 19 do 01 sat moći uživati u opuštenom i ugodnom ambijentu Vinskog grada, te u širokoj ponudi brojnih istarskih, hrvatskih i inozemnih vinarija.

„Vinski grad godinama uspješno okuplja ljubitelje vina u različitim gradovima, a ideja ovog open-air festivala je posjetiteljima, koji možda nisu poznavatelji vina, pružiti priliku otkriti njegovu ljepotu te vinskim entuzijastima omogućiti uživanje u svojim omiljenim vinima kao i otkrivanje novih vinskih etiketa. S ciljem promicanja kulture vina, Vinski grad dolazi s raznovrsnom i kvalitetnom ponudom po pristupačnim cijenama. Naša misija je u jednom otmjenom i profinjenom ambijentu pružiti posjetiteljima mogućnost da otkriju, prije svega, istarska vina, ali i vina iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji će imati priliku degustirati sve vrste vina, od slatkih do pjenušavih.“ kaže jSaša Špiranec, direktor Vinarta.

Ponudu vina predvode istarske vinarije: AB Vina – Anđelo Brčić, Cattunar, Franc Arman, destilerija Rossi, Matić, Marčeta, OPG Kadum Ivan, Poletti, Vina Laguna te udruga IQ istrian quality. Dok iz drugih dijelova Hrvatske posjetitelji mogu kušati vina vinarije Štampar i Vinarije Kutjevo, a inozemnu ponudu čine: Tikveš iz Makedonije, talijanski proizvođač prosecca Astoria i francuski Lillet.

Za sve posjetitelje koji još nisu zavoljeli vino, Erdinger kućica pripremila je ponudu piva, a Cocktail House by Roto razveselit će sve ljubitelje dobrih koktela. Veliki izbor vina upotpunit će sirne plate President kuće sira te Poli Dog street food ponuda.

Posjet Vinskom gradu vrlo je jednostavan; na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za 5 €, a konzumacija na vinskim kućicama plaća se isključivo karticama. Posjetitelji vino mogu konzumirati na čašu ili butelju i to po promotivnim cijenama, a ulaz na sami festival je besplatan.

Za svakodnevnu vrhunsku atmosferu u Parku Olge Ban zadužen je Jukebox.hr s glazbenom podlogom, a prvog vikenda, u petak i subotu od 21 h sve posjetitelje dodatno će zagrijati DJ uz domaće i strane hitove.

„Veliko mi je zadovoljstvo da će se ova nova manifestacija održati u našem gradu po prvi put, na provjerenoj, novoj lokaciji u Parku Olge Ban. Svi znamo da je Poreč  grad s bogatom tradicijom vinarstva, čemu svjedoče brojna priznanja našim vinarima, velika proizvodnja i događanja poput Vinistre, a Vinski grad još je jedan način da tu tradiciju dodatno naglasimo i proslavimo. Vjerujemo da će ovaj događaj doprinijeti promociji našeg grada, ne samo kao turističke destinacije nego i kao centra eno-gastronomskog doživljaja, na čemu već intenzivno radimo. Pozivamo sve ljubitelje vina i dobre atmosfere da nam se pridruže te da zajedno uživamo u čarima koje nam Poreč i naši vinari mogu ponuditi. Vidimo se na Vinskom gradu!“ rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Sve važne informacije dostupne su na INSTAGRAMU  i FACEBOOKU Vinarta te na stranicama Turističke zajednice grada Poreča TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA POREČA.

 

Sve je spremno za 5. Festival indijanskih banana brenda Exotic king!

Zanimljivosti o Indijanskoj banani koja uspijeva na plantaži u Donjoj Bistri, prerađevinama ovog voća, finom medu, rakiji, kolačima, kulinarski show Exotic King s Chefom Almom Čatlakom, brojne radionice i predavanja nutricionista, dobra zabava – sve vas to čeka na 5.Festivalu indijanskih banana koji će se održati 14. i 15. rujna u Gornjoj Bistri, lokacija Stari kamenolom!

Kad je ne tako davne 2019. godine Ivan Šulog odlučio javnosti pokazati plodove svojeg dugogodišnjeg rada nije očekivao tako veliki odaziv znatiželjnika na ‘druženje’ na imanju gdje su tada bogato rodile Indijanske banane. Upravo to voće, čija unutrašnjost podsjeća na kremu od banane, a okusom povezuje bananu, mango i papaju, bilo je apsolutni hit. Moglo se brati na plantaži i kušati u različitim slasticama, piću… I tako odličan odaziv potaknuo je organizatora Ivana Šuloga i njegovu suprugu Martinu da u rujnu 2020. godine posjetiteljima ponude prvi Festival Indijanskih banana u Bistri. Pet godina kasnije, upravo ovog vikenda 14. i 15.9  rujna održat će se peti po redu s bogatim i vrlo zanimljivim sadržajem.

Martina i Ivan Šulog

“Još od fakultetskih dana, želio sam napraviti nešto svoje, nešto posebno i nešto nadrealno. Upravo zato sam se upustio u „eksperiment”, sa suprugom osnovao tvrtku s jedinstvenom namjerom – uzgajati egzotično voće i povrće u Zagorju. Danas, 20 godina kasnije tvrtka Exotic King jedina je koja se bavi ovakvom proizvodnjom u Hrvatskoj, ali i u Europi! Osim uzgoja indijanske banane, uzgajamo i ostalo raznoliko egzotičo voće i povrće, ali distribuiramo i sjeme te sadnice“  kaže Šulog dodajući kako Exotic King u svojoj ponudi ima indijanske banane, đavolje voće, kiwano, afričku šljivu, žute lubenice i cijeli niz ostalog tropskog voća. Želja tvrtke je napredovati i širiti se, educirati Hrvate o uzgoju egzotičnog voća, njegovim pozitivnim utjecajima na okoliš i ljudski organizam, a u planu i dalje proširivati izvoz. Parola tvrtke je ujedno i želja da je svima dostupna banana svih 365 dana!

Upravo to će brojni posjetitelji moći doživjeti ovog vikenda na petom festivalu na kojem neće nedostajati edukativnog sadržaja (predavanja poznatih nutricionista i agronoma, gostovanje predavača s Ohio instituta), dobre zabave uz koncerte Lele Kaplowitz kvarteta i banda Chicksticks, te DJ-a Stanka Bondže, a bit će i bogata gastro ponuda jela i pića te degustacija raznog egzotičnog voća i povrća.

Kako bi se u potpunosti kušala zvijezda festivala indijanska banana, već su u pripremi razne prerađevine od tog voća poput piva, pjenušca (brončana medalja u Londonu) , gina, pekmeza, ali i fini kolači i pjenasti deserti u čašama. Bit će organizirana i prodaja voća i povrća te sadnica, a dodatna ponuda uključuje i druge OPG-ovce.

U nedjelju sve okupljene očekuje i kulinarski show s Almom Čatlakom koji će pripremati jela od egzotičnog voća u sklopu cooking showa koji sponzorira tvrtka Bosch. Kako bi uživanje na festivalu bilo što jednostavnije Exotic King je u suradnji s mladim inovatorima tvrtke Louvien Santini osmislio posebne narukvice koje će svaki posjetitelj dobiti prilikom kupovine ulaznice i koje će olakšati plaćanje i boravak na festivalu, a također će moći vidjeti i njihovu inovativnu modnu reviju.

“Kiša nam je malo promijenila planove pa smo Festival Indijanske banane s naše plantaže premjestili u veliki šator od 600m2  na adresi Sljemenska cesta 80, u našoj Bistri. Tako da će svi posjetitelji, ljubitelji egzotičnog voća moći u potpunosti uživati, puno toga naučiti i odabrati svoje kombinacije voća za jesen. Iz godine u godinu festival raste i u broju sudionika i po broju posjetitelja zainteresiranih za ovu nama egzotičnu i nadasve zdravu biljku. Festival su podržali Ministarstvo poljoprivrede, Općina Donja Bistra i Bosch Hrvatska, a kako bi svi stigli uživati i u vikendu i u festivalu program počinje u subotu i u nedjelju u 15 sati i završava u ponoć.”  zaključio je na kraju Šulog dodajući kako je vizija tvrtke prepoznatljivost u Hrvatskoj i u svijetu te širenje svjesnosti o postojanju Exotic Kinga i dostupnosti indijanske banane i drugog egzotičnog voća i povrća 365 dana u godini.

Ulaznice za festival kupuju se u sustavu Entrio i Eventim, te Coreevent, broj karata ograničen, a sve dodatne informacije potražite na: https://exotic-king.eu/

 

Foto: Nikola Zoko

Ljepote Baške u babljem ljetu

Ljetna je sezona završila, sli žamor ljudi, zveckanje tanjura i čaša u popularnim restoranima i konobama smještenima u uskim ulicama te smijeh s jedne od najljepših plaža na Jadranu – u Baški na otoku Krku ne prestaju. Zrake sunca više nisu tako naporne, noći su ugodne za spavanje, more je toplo, a vedro nebo ne poziva samo na kupanje, nego i obilazak Baške i njene okoline jer povijesne i kulturne znamenitosti otvorenim vratima pozivaju znatiželjnike na istraživanje. Tako izgleda ‘bablje ljeto’ u biseru otoka Krka, u Baški, mjestu specifične povijesti, zanimljivih sadržaja, ali i onog osjećaja pripadnosti kojeg vam pružaju domaćini.

Turistička sezona ovdje ne prestaje ulaskom u rujan, baš naprotiv – svi koji se bave turizmom trude se produžiti sezonu bogatom ponudom koja spaja priču o glagoljici, Bašćanskoj ploči, bogatim vinogradima (između Drage Bašćanske i Jurandvora) na kojima u kojima zrije grožđe od kojeg vrijedni vinari rade vina koja osvajaju domaće i međunarodne nagrade. Kad ste u Baški, vrijeme nevjerojatno brzo prolazi pa planirajte uživanje na ovoj destinaciji u trajanju od nekoliko dana. Evo i zašto!

Glagoljica na svakom koraku 

Na ulasku u Bašku poželjeti ćete stati i ovjekovječiti veliko slovo glagoljice. Riječ je o slovu- L posvećenom svetoj Luciji zaštitnici vida te simbolu svjetlosti. Skulptura je visoka 4,45 m i nije slučajno na ovom mjestu. Naime, ona označava ulazak u Jurandvor u kojem je, u sklopu crkve sv. Lucije (sagrađene na prijelazu 11. u 12.stoljeće), pronađena Bašćanska ploča iz 1100. godine, itekako važan dio hrvatske povijesti.

Jurandvor je sa svojom prekrasnom pričom o povijesti i kulturi otvoren čitave godine, a voditeljica kompleksa Dana Kružić istaknula je kako je ponosna na to da ovaj lokalitet privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Kad je o glagoljici riječ još je jedna žena u Baški posebno ponosna na to što sudjeluje u projektima promocije ovog starog hrvatskog pisma. Branka Polonijo iz Društva Sinjali  ponosno je pokazala Bašćansku stazu glagoljice posvećenu glagoljici i svim glagoljašima kroz našu povijest.

Staza je svojevrsna hrvatska povijesna prostorna početnica od A (az) do Ω (omega). Svrha joj je da u bašćanskoj dolini, kraju gdje je otkriven najstariji dokument hrvatske državnosti iz 1100. godine, bude spomenik trajne vrijednosti koji će sve posjetioce ovoga područja uputiti u povijesno -kulturološke značajke i vrijednosti kraja i povijesti hrvatske državnosti.

Značaj ove staze prepoznat je njezinim uvrštavanjem u Registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture, a svakom ‘istraživaču’ je dana mogućnost da uz vodič istraži lokacije svakog glagoljaškog slova i sakupi sve simbole na jedno mjesto. S ispunjenim oznakama glagoljice dolazi se u TZ Baška po diplomu i prigodan dar. Odlična atrakcija za male i velike istraživače.

 Stara gradska jezgra bogate povijesti 

Počeci turizma u Baški vraćaju nas u 1904. godinu kad se osniva “Društvo za poljepšanje mjesta”, a dvije godine kasnije otvara se prvi hotel. U ljeto 1908. godine uređeno je i prvo kupalište s pripadajućom kupališnom zgradom, zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu (danas spomenik na plaži nosi njegovo ime), velikom prijatelju mjesta, koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja, zbog čega su prvi gosti bili Česi koji su i danas vjerni mjestu. O dijelu te povijesti, ali i prekrasnim pričama o tome kako je Baška kao primarno ribarsko i trgovačko mjesto počela okretati svoju pažnju prema izrazitom turističkom potencijalu, te kako su nastali hoteli, kampovi, ali i drugi oblici smještaja uklopljeni u impozantnu povijesnu jezgru doznat ćete krenete li s vodičem ili samostalno u istraživanje stare gradske jezgre.

Pogled će vam privući velika gradska plaža i uske ulice kojima se prolazi između prekrasnih kuća. Fasade su posebno ukrašene, a na nekolicini njih još uvijek se mogu uočiti specifični dimnjaci ‘fumari’, a većina kuća ima uske kamene stepenice na kojima se kad sunce zađe vode ‘ćakule’.

Predivne plaže, kristalno čisto more 

Kad je o Baški riječ svi koji je barem jednom posjete dobro će zapamtiti Velu plažu, najpopularnije odredište kupača u Baški koja je s vremenom postala najprepoznatljiviji simbol mjesta. S pravom je smatraju jednom od najljepših na Jadranu, a od 1999. godine ova je plaža ponosni nositelj Plave zastave kao dokaza visoke kakvoće i standarda.

Tijekom rujna plaža je i dalje u potpunosti u funkciji, s nešto manje gostiju koji uživaju u privilegiji ‘punjenja baterija’ bez prevelike gužve. Uz Velu plažu Baška obiluje s tridesetak šljunčanih plaža do koji se može doći pješice ili čamcem.

Mauro Rubeša

Kakve su i koliko koštaju različite ture čamcima možete istražiti na samoj rivi, a jedan od najboljih doživljaja je istraživanje okolnih plaža gliserom. Mauro Rubeša, vlasnik Ruby Rent a Boat  će vam na samom ulasku u gliser pokazati mapu s 30-tak prekrasnih plaža u okolici Baške i ovisno o tome što odaberete povesti u istraživanje. Odličan je vodič i skiper pa mu se lako možete prepustiti uživajući u onome što ćete vidjeti.

Gliserom se začas može doploviti do otoka Prvića koji je najveći nenastanjen otok na Jadranu. Obale mu „šiba“ bura, ali s južne strane nalaze se zelene oaze i staništa bjeloglavog supa (1972. godine proglašen je posebnim botaničkim i ornitološkim rezervatom).

 Stanovnici bašćanske kotline otok Prvić koriste za ispašu ovaca ali i pčela. Med od cvijeta kadulje, s otoka Prvića, izuzetno je cijenjen zbog svojeg specifičnog i ljekovitog sastava. Možete ga kušati i nabaviti kad završite obilazak gliserom i kupanje. Krenite šetnicom prema crkvi sv. Ivana koja se nalazi na području nekadašnjeg Kaštela Baška, zastanite na jednom od najljepših vidikovaca ovog kraja poznatom po zapanjujućem pogledu na čitavu bašćansku  dolinu i otok Prvić i posjetite  vrijednu bašćansku obitelj OPG Vraneković koja nudi nekoliko vrsta meda i proizvoda od njega, ali i med od  kadulje sa otoka Prvića.

Vladimir Vraneković

Nekad disko, danas kultni Restoran Mošuna

Sjedite na dnu kanjona, okruženi šumom i… kušate specijalitete. Ne, to nije prizor iz nekog filma, to je Restoran Mošuna. Interijer (ima i veliku natkrivenu terasu) otkriva zanimljivu priču o otoku Krku, Baški te otočkog načina života i odličnoj gastronomiji. Nekad se na ovom mjestu nalazila suhozidna   pastirska građevina (otuda naziv Mošuna), potom kultni disco klub Porta Fortuna, da bi 2018. godine postala jedan od najpopularnijih Kvarnerskih restorana koji radi tijekom cijele godine.

Dario Matejčić

Dobrodošlicu će vam zaželjeti vlasnik, Dario Matejčić, ujedno i vrlo talentiran kuhar koji ne krije ljubav i strast prema poslu kojeg radi. Svakog dana ručno radi domaću tjesteninu, popularne šurlice, koju sljubljuje s tradicionalnim umacima stoga svakako naručite specijalitet poput šurlica s gulašom.

Za prste polizat je i rolana pečenka od bašćanske janjetine, ali i klasično pripremljena janjetina – na ražnju. Naime, bašćanska janjetina je vrlo cijenjena, a nakon što je kušate u restoranu Mošun, svakako posjetite i popularnu manifestaciju Crna ovca (https://www.crnaovca.hr/), koja će vas oduševiti svojim bogatim programom, ali i okusima i aromama tradicionalne kuhinje bazirane na janjetini.

Nazdravite danu žlahtinom! 

Kad ste u Baški svakako danu nazdravite rashlađenom žlahtinom koju će vam u svom vinskom podrumu ili u vinogradu uz zalazak sunca poslužiti Anton Toni Katunar, vlasnik Katunar Estate Vinery  Proizvodnja vina Katunar Estate Winery uglavnom se oslanja na grožđe iz vlastitog uzgoja, jer posjeduju preko 200 000 trsova na dva lokaliteta: u Vrbničkom polju i u Bašćanskoj kotlini. Vinograd na položaju Šupele, Sv. Lucija karakteriziraju idealni vinogradarski uvjeti – vinograd presjeca 45. paralela, poznate vinarske geografske širine. Idealna orijentacija jug-jugozapad, blizina mora i odlična provjetrenost dozvoljavaju ekološki uzgoj u punom smislu, uz iznimno male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima vinove loze (najviše 2-4 prskanja godišnje).

Anton Katunar

Bašćanska mikroklima svojim brojem sunčanih sati, uz morsku refleksiju sunca, položenost i refleksiju velikih vapnenačkih površina omogućava natprosječnu insolaciju sa netipično naprednom vegetacijom za područje Kvarnera. Samo tlo mješavina je crvene zemlje pijeska i kamena, Ph zemlje je visok, uz tragove posolice nošene burom.

Od suhih bijelih do slatkih crnih vina imaju kolekciju u kojoj se nalazi 14 etiketa. Za ljubitelje bijelih vina tu je kraljica ovog  kraja – žlahtina sv. Lucija, dok će ljubitelje crnih vina oduševiti izbor između   domaćih sorti poput debejana, sansigota, kamenine, pa čak i plavca malog, te internacionalnih – syraha, grenachea i merlota.

Jesen je stvorena za Outdoor Baška 

Topla i sunčana, jesen je idealna je za uživanje u outdoor aktivnostima. Baška se može pohvaliti s oko 120 km uređenih i markiranih pješačkih staza, od kojih je najatraktivnija i najpoznatija staza „Put ka Mjesecu“ koja vodi prema „Mjesečevom platou“ krajoliku koji krije suhozide, mošune, bunare, lokve, mrgare i najstariji ornitološki rezervat na svijetu Kuntrep. Staza je duga 7,5 km po kojoj se može šetati ili voziti bicikle. Na stazi vas očekuju vidikovci sa zapanjujućim pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i Velu plažu, a tijekom istraživanja nemojte se iznenaditi ako naiđete na ovce, magarce ali i druge životinje koje slobodno žive na otoku Krku. Prekrasni krajolici prepuni su ljekovitog bilja, pa bašćansku kotlinu čine iznimno zdravim okruženjem. Upravo su osebujne klimatske prilike uvjetovale razvoj različitih kultura, poput vinove loze, smokve i masline.

Volite li adrenalinske avanture, svakako isprobajte doživljaj znan kao  “Šetnja među krošnjama” koju organizira Zipline Edison. Riječ je o jedinstvenoj atrakciji na otoku Krku a i šire, namijenjen obitelji i ljubiteljima pustolovina. Smješten je na prijevoju Treskavac uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice tj. na vidikovcu kod glagoljskog slova A. “Šetnja među krošnjama” posjetiteljima omogućava nezaboravni doživljaj kroz vožnju terenskim vozilom, hodanje po nezaboravnim krajolicima, spuštanja sajlama i to sve na više od 2 km dužine. Navedene kombinacije Šetnje traju otprilike dva sata.

U okolici Baške nalaze se i ogoljele visoke stijene koje su mamac za ljubitelje slobodnog penjanja pa ne čudi kako su u ovom kraju čak četiri sportska penjališta s više od 100 opremljenih smjerova različitih težina.

Jubilarno 10. izdanje Baška Outdoor Festivala održati će se od 11. do 13. listopada nudeći savršenu kulisu za jesenski aktivni odmor te spajanje sportskih aktivnosti na otvorenom i uživanje u čarima netaknute prirode bašćanske doline. Uz čak pet atraktivnih outdoor sportskih programa (od trail trčanja, brdskog biciklizma, planinarenja do penjanja na stijeni i zip line doživljaja) manifestacija će biti popraćena i koncertnim nastupima te mnoštvom aktivnosti u kojima će svatko pronaći avanturu za sebe. Sve informacije potražite na www.visitbaska.hr.

 

Foto: Nikola Zoko i TZ Baška

 

Koykan Street Food Festival u samom centru Zagreba

Rujan donosi novu dimenziju užitka u hrani – Koykan Street Food Festival! Ovaj gastronomski događaj, koji će se održati u razdoblju od 13. do 22. rujna, u novootvorenoj Koykan poslovnici na adresi Tkalčićeva 13, obećava tjedan prepun iznenađenja te neodoljivih street food okusa sa svih strana svijeta, koje posjetitelji mogu isprobati po promotivnim cijenama od čak 25% popusta na dnevno jelo.

Demonstracija talijanske piadine za početak avanture

Festival započinje u petak, 13. rujna, u 17:30 sati, posebnom demonstracijom pripreme talijanske piadine, delikatese koja osvaja na prvi zalogaj. Ova ukusna pita, spravljena prema tajnoj Koykanovoj recepturi, bit će uvod u ono što nas očekuje tijekom sljedećih dana. Svakog dana, vrata festivala bit će otvorena od 10:00 ujutro do 23:00, pružajući posjetiteljima mogućnost uživanja u specijalitetima iz cijelog svijeta po promotivnim cijenama.

Put oko svijeta za deset dana

Zvijezda ponedjeljka bit će gyros, utorka burrito, a ni ljubitelji mochija i bowlsa neće ostati kratkih rukava jer je srijeda rezervirana upravo za njih! Četvrtak je dan za wrapse, dok je petak dan za burgere i krumpiriće! Subote i nedjelje razervirane su za obiteljske popusta, a Koykan je za sve mališane koji popune svoju Kiddo’s Club bojanku osigurao i besplatan kids menu.

Iskustvo za istinske foodieje

Program Street Food Festivala osmišljen je tako da svi posjetitelji imaju priliku probati nešto što nikad prije nisu. Od degustacije dnevnih jela, preko isprobavanja noviteta u ponudi – španjolske poslastice churro, pa sve do posebno “paprene” degustacije curryja. Naime, odluka o ljutini prepuštena posjetiteljima jer će svatko svoju porciju curryija moći začiniti po želji, a oni najhrabriji imat će priliku i kušati najljuću papričicu na svijetu – Carolina Reaper.

Pivo i kokteli za prave znalce

Uz degustaciju hrane, ljubitelje craft piva sigurno će oduševiti vijest da će u sklopu Street Food Festivala imati priliku isprobati i kupiti pivo Zmajske pivovare po promotivnim cijenama, dok će ljubitelji koktela moći uživati u svojoj omiljenoj osvježavajućoj varijanti koja se u Koykanu priprema u svega nekoliko minuta.

Festival mode: ON

Od izvanredne street food ponude do prilike za isprobavanje novih varijacija okusa, tjedan od 13. do 22. rujna obećava melem za nepce, druženje gurmana i uživanje u dobrom zalogaju i dobroj atmosferi. Sve dodatne informacije potražite na Koykanovim društvenim mrežama.

U čast stotom rođendanu hotela Esplanade, Master Kishoni osmislio deset koktela

Od prvih putnika Orient Expressa koji su u njega stupili davne 1925. pa do današnjih gostiju, stranih ili domaćih, hotel Esplanade zadržao je kozmopolitski ugođaj, visoke standarde ugostiteljstva i jedinstvenu ponudu jela i pića. Esplanade je od svojeg početka mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada, a posebno njegov bar, u kojem se i danas sklapaju poslovi, slave obljetnice ili gosti jednostavno uživaju u vrhunskim koktelima, šampanjcima, kavi i brojnim drugim pićima.

Nakon linije autorskih koktela koji su promijenili Esplanadinu barsku ponudu te nakon uvođenja odlično prihvaćenih bezalkoholnih i LABV koktela, Vjenceslav Madić Master Kishoni osmislio je novu privlačnu ponudu bara.

„Budući da hotel Esplanade sljedeće godine slavi stoti rođendan, u čast tradicije i nasljeđa osmislio sam novu liniju koktela, po jedan za svako desetljeće. Ovi kokteli doista se izdvajaju svojim premium sastojcima koje ćete pronaći samo u našim koktelima. Time smo ponudu bara podigli na još višu razinu svrstavajući ga u kategoriju ICONIC. Dostupnost vrhunskih sastojaka u spoju s današnjim tehnikama rada stvara jedinstvene kombinacije okusa, iste kao one prije nekoliko desetljeća, a u njima možete uživati danas”, istaknuo je Madić.

Madić je izdvojio tri koktela pod nazivom Esplanade Highlights. Prvi je Paradise Garden, čiji je temelj Paradise Hennessy Cognac, remek-djelo kuće Hennessy. Kako kaže Madić, koktel je prožet notama tog jedinstvenog pića s voćnim notama sherry vina i blago pržene brazilske kave uz dašak kakaa i meda sa šafranom. Nadalje, profinjenost koktela Esplanade Royal može se iščitati iz njegova imena, baš kao i iz okusa i načina posluživanja.

„Baza mu je rum X0 iz Perua, francuski liker Green Chartreuse, a pjenušavi završetak čini vrhunski francuski šampanjac Dom Perignon iz 2013. godine. Naravno, posebno je važna tehnika da liker ne bi postao dominantan, već prisutan, a koktel se poslužuje u čaši Riedel Veloce Champagne Wine koju krase jestivi zlatni listići, naveo je Madić.

Treći koktel nosi vrlo zanimljivo ime koje neposredno podsjeća na podneblje iz kojeg dolazi. Pedro je koktel koji se temelji na vrhunskoj tekili odležanoj 18 mjeseci u hrastovim bačvama u kojima se prethodno čuvao bourbon. Tu je i intenzivno aromatičan mezcal te Cordial Palo Santo. On mu daje neodoljivu notu balzama, karakterističnu za doba starih Egipćana i prvih hebrejskih plemena. A zašto naziv Pedro? „Pedro je najčešće ime u Južnoj Americi, pa njegova jednostavnost i upečatljivost odlično ide uz sastojke iz Meksika i Brazila”, pojasnio je Esplanadin koktel-majstor.

Važan dio spravljanja koktela, ističe Madić, čini dobro poznavanje temelja i srži destilata, procesa proizvodnje, likera, voća, povrća i začina, da bi se svakom modernijom tehnikom mogao postići najbolji rezultat: ukusan koktel. Stoga se Esplanadini barmeni, kaže Master Kishoni, neprestano educiraju i unaprjeđuju svoje znanje. Da bi svakom gostu cjelokupno iskustvo uživanja u vrhunskim koktelima bilo još posebnije, važna je i prezentacija uz dašak teatralnosti. Ona se postiže dimnim i mirisnim efektima te mjehurićima, što atmosferu podiže na novu razinu.

Bezalkoholna ponuda

Pri osmišljavanju ponude bara Vjenceslav Madić mislio je i na goste koji ne piju alkohol, a htjeli bi uživati u kreativnim okusima. Uz prošlogodišnje bezalkoholne i LABV koktele kao što su Smoked Margarita ili Green Bloody Mary, u novoj ponudi Esplanade Bara nalaze se bezalkoholni džin-tonik i bezalkoholni pjenušavi čaj ACALA.

Brick Free Gin i Limestone Organic Tonic u kombinaciji čine odličan aperitiv, kao i piće za osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ovo piće ne samo da je bezalkoholno nego ne sadrži ni šećer! ACALA je nešto potpuno novo u našoj ponudi za sve one koji vole vino, ali bez alkoholne komponente. Odlikuje se iznimnim aromama i okusima, a izdvajamo ACALA Red Wine Style Organic od borovnica, crnog ribiza, aronije, hibiskusa i koprive te ACALA Mimosa Style Organic od naranče, dunje, pelina, koprive i drugih sastojaka. Prvi preporučujemo piti uz kozji sir, club sendvič, cheesecake i tart s borovnicama, a drugi uz jela s avokadom, dimljenim lososom ili kompletan doručak”, naveo je Madić.

Esplanadin voditelj bara podigao je ljestvicu kvalitete i u ponudi destilata, koja sada obuhvaća i single malt viskije, starije od 30 godina, kao i ultra-premium tekilu, konjak te dvije vrste apsinta.

Slasni bezvremenski klasici

Uz koktele i destilate, Esplanade Bar u stalnoj ponudi ima vrhunske šampanjce i pjenušava vina na čaše, birana žestoka pića, craft piva, svježe cijeđene i hladno prešane sokove, kao i fine čajeve te premium kavu Illy.

Za kompletan gurmanski doživljaj predlažemo vam da kušate slane i slatke zalogaje iz kuhinje Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić. U njima možete uživati kako u jedinstvenom kozmopolitskom interijeru bara, tako i na šarmantnoj terasi Oleander. Slasni juneći burger s cheddar sirom i čili krumpirićima, hrskava pita od vrganja s rikolom i listićima paškog sira, hrskavi kroketi od sušene rajčice i dimljenih kozica s kremom od batata, kroasan s dimljenim lososom, tuna tataki s kremom od avokada ili pak bezvremenski klasici poput Cezar salate, kultnog tatarskog bifteka i sočnog club sendviča, garantiramo najboljeg u gradu, dio su ponude koju ne smijete propustiti. Ako imate društvo, preporučujemo Sharing Menu, koji nudi male zalogaje privlačnih klasika. Dodajte tome Esplanadine zapečene štrukle (dostupne i bez glutena), kao i birane primamljive slastice ili samo rezano voće – bolje ne može.

Otmjena čajanka

Ako poželite doživjeti istinsko iskustvo ispijanja čaja, povedite dragu osobu na koncept koji će vas oduševiti. Polagano uživanje uz mala slatka zadovoljstva predstavlja posebno iskustvo. Odaberite omiljenu vrstu čaja iz selekcije dvadesetak najfinijih biljnih i voćnih čajeva Ronnefeldt te uživajte u ceremoniji ispijanja aromatičnih gutljaja. Čaj se poslužuje u čajniku uz kolekciju zavodljivih mini sendviča te izbor ručno rađenih slastica i najfinijih čokoladnih pralina posluženih na otmjenom etažeru. Povremena limitirana izdanja Popodnevnog čaja, poput onog u ružičastim tonovima povodom mjeseca ružičaste vrpce koji uskoro počinje (1. listopada), prilike su koje se ne propuštaju.

I najbolje od svega

Esplanade Bar otvoren je svakog dana od 8:30 do čak 2:00 ujutro. Hrana se poslužuje od 12:00 do 0:30, dok je popodnevni čaj Orient Express u ponudi od 12:30 do 18:30. Stol možete rezervirati na tel. (01) 4566 633, a ponudu provjeriti na www.esplanade1925.hr. Navratite u Esplanade 1925 Bar, doživjet ćete pravo osvježenje u srcu Zagreba!

U Brdu kod Kranja kušalo se preko 150 vina s Decanter nagradama

U slovenskom Brdu pri Kranju, u povijest slovenske vinske scene upisan jubilej, 10. obljetnica pobjednika Salona Decanter . Više od 250 sudionika iz deset zemalja imalo je jedinstvenu priliku isprobati oko 150 vina među kojima su bila i ona s platinastom medaljom, odnosno najvišim Decanterovim priznanjem. Manifestaciju je svojim prisustvom uveličalo 50 vinara i brojna poznata imena iz svijeta vina.

„Najveći do sada, 10. Salon Decanter nagrađenih je iza nas. Više od 50 vinara iz sedam zemalja, predstavilo je više od 150 nagrađivanih vina koja su osvojila od brončanih do platinastih medalja. Najviše ih je bilo iz Slovenije, potom Srbije i Hrvatske. Svaki je bio vrijedan naše pažnje. Pripremili smo tri vrhunske majstorske radionice s međunarodnim predavačima. U vinskom baru ASKO predstavili smo retrospektivu slovenskih vina koja su osvojila platinaste medalje i međunarodne trofeje«, zaključio je organizator događanja Robert Gorjak , direktor škole Belvin i ocjenjivač u DWWA, najvećem i najvjerodostojnijem ocjenjivanju vina u svijetu od 2005. Tom je prilikom Robert Gorjak  dobio i počasno priznanje časopisa Decanter –  kao jedini u regiji, koji već 15 godina radi s Decanterom u ulozi ocjenjivača i promotora vinske kulture.

  „Decanter World Wine Awards (DWWA) smatra se najvažnijim, najvećim i najvjerodostojnijim ocjenjivanjem vina na svijetu. Ove godine medalje su dobile čak 223 slovenska vina, od čega jedno platinasto i pet zlatnih ( popis svih ). Ponosna sam što sam danas ovdje s vama«, izjavila je Loukia Xinari , voditeljica marketinga u Decanteru.

Ocjenjivanje DWWA uvijek je bilo vrlo dobro u otkrivanju poznatih i novih talenata. Na salonu je stoga posebnu pozornost izazvao Asko wine bar u kojem je izložena retrospektiva vina s osvojenim platinastim medaljama. Retrospektiva najbolje ocijenjenih vina otkrila je kako se razvijala kvaliteta vinskih stilova kod nas. „Prvo smo dosegli vrhove sa slatkim vinima, a zatim bijelim vinima. Retrospektiva je na samoj manifestaciji omogućila prekrasan hod kroz povijest nagrada“, zaključio je Gorjak.

Ukupno su slovenski vinari do sada dobili:

  • 1 naslov “Best in Show”.
  • 2 međunarodna trofeja (International Trophy)
  • 17 regionalnih trofeja (Regional Trophy)
  • 20 platinastih medalja

Slovenski vinari gotovo od samog početka ocjenjivanja DWWA posežu za najvišim nagradama. Kuća PRA-VinO / Čurin-Prapotnik prva se pobrinula za regionalne nagrade i osvojila tri – od 2006. do 2008. godine za iznimna slatka vina. Prvo vino koje je osvojilo nagradu “Trofej regije” bilo je ledeno vino Šipon 2003. kuće Čurin-Prapotnik. Prva nagrada za suho vino osvojila je vinarija Jakončič . Godine 2007. dobilo ga je vino Carolina bela 2004. Godine 2011. godine osvojen je međunarodni trofej (International Trophy), najveća moguća nagrada na ocjenjivanju DWWA. Dobilo ga je šipon-slamnato vino 2009. kuće Dveri-Pax . Prva nagrada za crno vino čekala se do 2013. godine, a dobila ga je vino Paun Crni iz Kristančiča iz 2009. godine. U 2015. godini kuća Bjana dobila je prvu nagradu za pjenušac i to za brut rosé. Bjana je i kuća s najviše titula u Sloveniji. Uz već spomenuti regionalni pehar dobili su još četiri platinaste medalje. Na ovom mjestu spomenimo i najtrofejnije slovensko vino, vjerojatno najtrofejnije i u međunarodnom smislu – Leonardo iz kuće Marjana Simčiča . Uz platinastu medalju, regionalni trofej i čak titulu “Best in Show”, osvojili su šest (!) zlatnih medalja.

“Na jednom sam mjestu skupio vina koja nitko nije zajedno probao. Pokazali su kako su se vina Srbije mijenjala tijekom dva desetljeća. Od robusnih, taninskih, masivnih vina, s visokom razinom alkohola, sve sada teži eleganciji, primjetan je i pomak prema domaćim sortama”, istaknuo je prvi autoritet   vinske literature Igor Luković , glavni urednik magazina Vino i Fino, vodeći srpski vinski novinar i ocjenjivač u DWWA od 2019. Na salonu je vodio radionicu „Srpske superzvijezde, vina o kojima se priča“.        

 „Decanterove nagrade grade svoj kredibilitet uglavnom na rigoroznom sustavu ocjenjivanja i neumoljivom, profesionalnom međunarodnom žiriju. Ove godine pečat kvalitete potpisala su 243 međunarodna vinska stručnjaka iz 32 zemlje, koji su u 15 dana i tri kruga strogog ocjenjivanja ocjenjivali više od 18.143 vina . Ono što danas imam ovdje vrijedno je naših okusnih pupoljaka!,” rekla je Beth Willard (Australija), supredsjednica DWWA, nekoć zadužena za nabavu vina za Direct Wines za Istočnu Europu, vinska recenzentica na portalu Tima Atkina. Na Salonu je vodila radionicu “Best of show – gdje se vina Balkana uklapaju u današnju međunarodnu situaciju” ” Ne bi trebalo zvučati previše pretenciozno ako se zaključi da su vina proizvedena na Balkanu bolja nego što su ikada bila prije. Ali gdje se oni uklapaju ako ih usporedimo s međunarodnom konkurencijom?”, dodala je.

Dio salona bila je i rasprava na degustaciji “Sparkling Platinum, Bjana i Taittinger, Brda i Champagne” koju su moderirali Dušan Brejc, enolog, međunarodni kušač, CMB Benchmark’s Taster i Miran Sirk, Bjana. “Ne želimo se natjecati s najboljim francuskim šampanjcima, nego paralelno postizati kvalietu. Vina nismo uspoređivali napamet, nego smo ih kušali u isto vrijeme. Tražili smo posebne karakteristike oba. Željeli smo dati do znanja da pjenušac nije nužno apsolutno najbolji pjenušac,” naglasio je Miran Sirk , koji se zajedno sa suprugom smatra pionirom među slovenskim vinarima.

Brejc : “Zanimljivo je kada vinar briljira, da se uspoređuje s najboljima. Onda kada je to usporedivo s najboljima, bespredmetno je govoriti o kakvoj je razini kvalitete riječ. Također možemo tražiti sličnosti i razlike. Inače, šampanjci su vina za sebe, jer su to vina s najvećom prodajnom maržom na svijetu. Niti jedno vino to ne može priuštiti. To nas sve stavlja u ulogu epigona. Srećom, svjedoci smo demokratizacije pjenušaca. Možda je ovo rješenje koje će generirati prodaju, a nadam se i da će antialkoholni lobi shvatiti vino kao biološki fermentirano piće, a pjenušce kao stoljetnu uspomenu na vremena kada se smatralo luksuzom.”

“Balkanska regija je relativno nepoznata na vinskoj sceni, ali vjerujem da će iduća Decanterova ocjenjivanja to promijeniti. To neće biti tektonski pomaci, ali će to biti polagani i jasni koraci. Slovenija može biti joker vinske Europe. Ako Čeferin može voditi UEFA-u, mogao bi se naći i slovenski čelnik koji bi naznačio smjer vina. Istina je i da je 15.000 hektara naših vinograda malo pa ne možemo biti vodeća snaga, ali sortom ili stilom uvijek možemo skrenuti pozornost na sebe“, kazao je kao zaključnu riječ na Salonu, Robert Gorjak .

www.peterirman.com

Salon Decanter Award Winners 2024 održan je uz podršku i pod pokroviteljstvom časopisa Decanter. Tijekom godina salon je posjetilo 2500 ljubitelja vina . WSET certifikati dodijeljeni su i polaznicima Belvinove vinske škole WSET.

 

Foto Peter Irman

Sea Gušti, festival u Rapcu na kojem će svatko pronači nešto za svoj gušt

Sve je spremno za drugo izdanje gastro manifestacije “Sea Gušti” – festivala morskih delicija na rivi u Rapcu! Nakon uspješnog prvog izdanja, kojim je obilježen početak ljeta, Turistička zajednica Grada Labina pripremila je još jedan nezaboravan događaj. U subotu, 7. rujna., riva u Rapcu postaje mjesto okupljanja ljubitelja vrhunske hrane, glazbe i lokalne tradicije.

Festival “Sea Gušti” održat će se od 18 do 23 sata, pružajući svim posjetiteljima priliku da uživaju u jedinstvenom spoju edukacije, gastronomije i zabave. I ovaj put, festival nudi edukaciju o ribi kao namirnici, uz kreativne demonstracije pripreme morskih delicija koje će izvoditi cijenjeni lokalni gastro stručnjaci, Hrvoje Hrvatin i Toni Dragičević.

Uz zvuke glazbe i mirise svježe pripremljenih morskih specijaliteta, festival nosi posebnu poruku za sve prisutne: “Aj lepo je popit dec belega na rive i opocinut na ždraje.” Ovaj poziv na opuštanje i uživanje u jednostavnim životnim radostima uz čašu dobrog vina, odražava duh istinskog guštanja u svakom trenutku. Vizualni identitet festivala koristi labinjonsku cakavicu, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, čime dodatno naglašava važnost lokalne tradicije.

Zvijezde večeri bit će autentični proizvodi lokalnih vinara i pivara. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskoj selekciji vina članova Udruge Trs. Druženje u Rapcu ne bi bilo potpuno bez lokalnog craft piva pa će se u izboru pića i ovaj put naći proizvodi pivovare Labona.

Glazbeni program festivala predvodit će Detour, popularni hrvatski pop bend poznat po jedinstvenom spoju akustičnog popa, elektronike i indie zvuka. Grupa je osnovana 2006. godine, a na sceni se istaknula hitovima poput “Plešem”, “Zaljubila sam se” i “Bez tebe”, što potvrđuju brojne nagrade, uključujući i Porina. Osim Detoura, publiku će zabavljati i grupa Behind the House, koja će uz domaće i strane hitove stvoriti nezaboravnu atmosferu za sve prisutne.

Posebno iznenađenje ovog puta bit će radionica morske tematike, na kojoj će svi najmlađi posjetitelji imati priliku naučiti više o životu u moru, u organizaciji Studija Trik, a s početkom u 18 sati.

Užitak za sva osjetila u domačiji MiaMia

Rijetki mogu kazati da žive i rade baš kako su zamišljali i sanjarili. Jedna od sretnica je Mia Žagar, koja toliko zrači pozitivnom energijom da se to osjeti ne samo kad otvorite vrata njene domačije MiaMia, nego na cijelom imanju, prožima sve njene stanovnike, a jednostavno na kraju se osjeća u svakom zalogaju kojeg uzimate s tanjura kojeg će vam poslužiti.

Mia Žagar

Dovoljno i previše da krenete u potragu za Miom Žagar. Nije je teško pronaći – nakon što u Sloveniji razgledate Rogašku Slatinu, popnite se u Partizanskom cestom do broja 34 i zašli ste u Mijin svijet.

„Ugostiteljstvom se bavim deset godina. Najprije sam u centru Rogaške Slatine vodila kavarnu MiaMia u kojoj su uživali domaći i strani posjetitelji. Voljela sam taj posao, a budući da sam željna promjena i noviteta, na jezeru u Velenju otvorila sam još jedan lokal u kojem su se vikendima održavali koncerti. Ali, tada je došla pandemija i sve je stalo. Boravak kod kuće još više je rasplamsao moje maštanje o vlastitoj domačiji (imanju) i kad su mjere popustile, krenula sam u potragu za mjestom iz mojih snova“, kazala je Mia Žagar nakon što nas je dočekala na ulazu u tradicionalnu kuću sa slamnatim krovom, koja je zapravo njen restoran okružen predivnom prirodom, baš kao iz bajke.

Interijer se nadovezao na bajkovitu priču: stari, potpuno restaurirani namještaj, ili novi koji je pak izrađivan tako da izgleda retro. Vitraji na prozorima, detalji na zidovima koji u spoju sa stolovima koji su napravljeni od drveta koje je nekad bio građa stare štale i kaminom iz kojeg se za hladnih zimskih mjeseci čuje pucketanje vatre.

Mia hranu priprema u kuhinji koja nije sakrivena zidom ili pregradom. S posebnim mirom i skladom dodaje sastojke u lonce i tave, a kad Nastja, njena najbolja prijateljica s kojom radi godinama, počne otvarati starinski kredenc i vaditi tanjure retro dizajna, kao da ste kod bake u posjetu – znat ćete da je jelo gotovo.

Nastja i Mia

„Kuham kao kod kuće, isključivo od svježih sastojaka uzgojenih na mojem imanju, ili s imanja lokalnih domaćinstava. Dapače, nastojim nabavljati sve sastojke koji su ekološki uzgojeni, pa ih pripremam na tradicionalan način… ma ipak s malim pomakom, pogotovo pečenke. Imam pećnicu nalik na kutiju, a kad iz nje, nakon otprilike pet sati pečena izvadim buncek ili rebarca, nema bolje korice na daleko!“, skromno se pohvalila Mia naglašavajući da ponavlja izjave svojih gostiju koji redaju samo pohvale.

Na domačiji „Mia Mia“ nude dnevne menije (s hladnim predjelom 28 € po osobi), dok se nedjeljom obavezno poslužuje i juha (25 € po osobi), a ostalo… što je Mia uspjela nabaviti. „Kao kod kuće… kad dođeš doma i sjedneš za stol, jedeš ono što su ti skuhali, tako je i kod mene. Gosti zapravo uvijek imaju neko iznenađenje, jer ako ne uspijem nabaviti – primjerice svinjetinu za koju smatram da nije dovoljno kvalitetna, toga vikenda je jednostavno ne pripremam”, kaže Mia.

“Otvoreni smo petkom, subotom i nedjeljom, ali to ne znači da preko tjedna odmaram“, odgovorila je Mia na upit o radnom vremenu vodeći nas na terasu s koje puca pogled na Rogašku Slatinu, jer domačija se nalazi na brdu.

Mia ima troje djece – sina Oscara i kćeri Ronje te Jnike o kojima se, dok Mia vikendom radi i kuha u domačiji brine suprug Saša koji joj je uz roditelje najveća podrška. „A, ovo su naši mali stanovnici“ , kazala je Mia dok su prema njoj trčali patak Srečko, mini koze Lučka i Miki, kokoš Marija koja je predvodnica velikog jata i ljame Lili i Mini. „I oni su moja obitelj“, razdragano je izjavila Mia Žagar pokazujući podno vrta jezero s ribama uz koje su mirno pasle srne, a malo dalje i konj Belinko. Svakog ih jutra Mia hrani i mazi, a kad ih posjetite možete i vi.

Obitelj Žagar

„Imam još mnogo planova za koje se nadam da će se ostvariti. Naime, planiramo organizirati terapijsko jahanje, potom terapiju životinjama, jer biti i maziti ih smiruje i daje posebnu energiju, potom željeli bi organizirati mini glamping, a nedavno smo počeli nedjeljom nuditi i doručak u prirodi. Dobiva se košarica s hranom i pićem, dekica… i dan može početi“. Posjetite Miu Žagar u njenoj domačiji i dopustite da i vaš dan dobro započne!

Mia Žagar, patak Srečko i koka Marija

 

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić

 

Slavonija i Podravina, wine not!? – festival kojeg ne smijete propustiti

Sve je spremno za nikad atraktivnije izdanje Festivala vina i zalogaja Slavonija i Podravina, wine not!? Prvi susret zakazan je za subotu, 7. rujna, u srcu bilogorskih vinograda na Kladarskom bregu. Tamo će se u novom Turističko-informativnom centru Klopotec uz odličnu glazbu održati „Vinski cabaret“. Uz podravski snack sljubit će se tri vrhunska vina. Rajnski rizling Secret Taste Winery,  Chardonnay Podruma Vineda i Frankovka OPG-a Nemet.

Svaki novi vikend, novi vinski eventi

Novi rujanski vikend, nove lokacije i nova vina. Na „Papučkom vremeplovu“ u Geo-info centru Voćin, 13. rujna očekuje vas odličan party. DJ glazba i ukusni „Voćinski stol“ bit će dostojna pratnja sjajnim vinima – Martin Albus Grande Cuvéeu iz 2022. PP Orahovice, Cabernet Sauvignonu iz 2018. Vina Matković i Merlotu iz 2020. Vina Patkoš. Ovo je prigoda i da otputujete milijunima godina unatrag u super modernom postavu atraktivnog Geo-info centra.

Posve drugačiji ambijent dočekat će vas 14. rujna u bajkovitom Centru za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju. „Tambure i vino na plemićki način“, naziv je eventa na kojem će se uživati u Roseu OPG Miler, Graševini iz 2023. Agrolanda – Historice i Muškata iz 2023. Podruma Vineda.

Još jedan „Vinski party u plemićkom perivoju“ očekuje vas 20. rujna u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima. Na obali Drave u zelenom dvorištu nekadašnjeg ljetnikovca grofa Draškovića degustirat će se tri iznimne graševine – Graševina vrh iz 2023., PP Orahovice, Anđeo s greškom iz 2021., Vinarije Apolitico i Graševina izborne berbe 2022, Podruma Vineda.

Već sljedeći dan, 21. rujna, kombinacija aktivnog odmora i hedonizma! „Wine&Run – Vinski maraton“ u Orahovici jedan je od rijetkih koji se ne trči nego šeće i to najljepšim pejzažima uz domaćine – vinarije PP Orahovica, Patkoš, Matković i destileriju Kostelac.

Posljednji susret ovogodišnjeg festivala zakazan je 28. rujna. U Gradskom parku u središtu Virovitice uživat će se u Graševini iz 2023. Vina Dvojak, Anđelu s greškom crnom, Vinarije Apolitico i Rajnskom rizlingu iz 2023. Podruma Barčan. Dvorac Pejačević savršena je kulisa za još jedan ekskluzivni vinski event.

 Više od festivala vina

„Slavonija i Podravina, wine not!? postao je prepoznatljiv festival vina i zalogaja za koji se traži ulaznica više. Uz vrhunska vina nagrađivanih lokalnih proizvođača, promovira Virovitičko-podravsku županiju kao atraktivnu butik vinsku destinaciju, ali i jedinstvene ambijente naše poznate Plemićke rute, kao i najljepše pejzaže Bilogore, Papuka i Krndije“, ističe Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Ova je turistička zajednica inicijator i organizator festivala, a suorganizatori su lokalne turističke zajednice gradova Virovitice i Orahovice, općina Pitomača i Suhopolje, područja Vrata Papuka i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Cijena kotizacije iznosi 22 eura za svaki event po osobi, broj mjesta je ograničen pa ako želite i vi biti dio ove prekrasne priče kupite ulaznicu što prije online putem na web stranici TZ Virovitičko-podravske županije.

 

Foto: Matija Turkalj, IB production i E projekt

Boogie Lab ima savršene koktele i jela koja će vas uvesti u jesen

Ponovno se osjeća užurbani gradski ritam. Iako je Zagreb još pun turista, domaćini se vraćaju u metropolu u kojoj Boogie Lab čeka s novim koktelima i jelima koji će biti izvrstan prelazak u novu radnu sezonu.

Boogie Lab u Parku Kneževa, predstavlja tri jela koja su kombinacija kontinentalnih I mediteranskih namirnica. Pašteta od morskog psa podsjetnik je na vruće ljetne dane i morske avanture. Marinirani morski pas, krema od cvjetače, ukiseljeni kumkvat i gel od naranče sastojci su jela koje ćemo rado dijeliti s društvom.

Nakon ljetnog uživanja u ribi, Tartar biftek dolazi kao pravo osvježenje. Ručno kosani biftek uz hrskavu kožu od patke, žumanjak u soli i maslac kombinacija je koja najavljuje povratak mesnih delicija. Njoki punjeni raguom od divljači najava su pak jeseni koju, nakon dugih vrućina, jedva čekamo. Dolaze u kombinaciji s hrskavim parmigiano Reggiano te umakom od poriluka.

Tartar biftek

Uz ova tri jela, na vegansko jelo Boogie Dip razveselit će mnoge. Humus od bundeve, pistachio dip, cvjetača dip, fermentirani ljubičasti luk, kiseli krastavci, masline, domaći krekeri, grissini I kruh u ovoj su kombinaciji neodoljivi. Tu je i neizostavna Burrata koju uz cherry rajčice, pesto od pistacija, jabuke i sezonsku salatu najviše volimo dijeliti s društvom.

Tapas

Boogievi kokteli hit su od prvog dana. Kreativni barski tim na čelu s bar managerom Jerom Bebićem kreirao je četiri nova koktela koja su jednostavno savršena. Svaki od njih priča svoju priču.

Fine Line

Fine Line je prvi. Nastao je totalno spontano. “Bilo je u igri prijavljivanje na natjecanje u zadnji tren jer je posla preko glave. Bio je to rad s onim sto se nalazi u blizini i što je raspoloživo. Fine Line zato što dosta puta imamo nekakav blic u glavi i on samo dođe. Ne iskoristimo ga, mislimo da nije dovoljno dobar, da nešto fali, da je prazno, a ubiti je to točno ta crta koja će se ispostavit ključna, drugačija i ispravna!” – otkriva Jere Bebić.

Divenire

Novi Divenire čista je igra sa sastojcima. “Mala rupa u poslu gdje se pogriješilo i nastala je mješavina koja je i nas same iznenadila. Gledali smo malo dalje i infuzirali neke sastojke i eto!” Ime ovog novog koktela dolazi od istoimene talijanske skladbe što bi značilo become ili to grow jer ipak iz pogrešaka bi trebali učiti i rasti.

Drunken Cherries

Jedan od onih Boogievih koktela koji su namjenjeniji za natjecanja je Drunken Cherries. Ovaj put se radilo o određenom brendu, broju i vrsti sastojaka. “Cherry mješavina je nastala zezancijom s enzimima, prvi put da radim nešto na tu shemu, zadani whisky je zamijenjen punijim, crumble od čokolade i petita je postao sirup, bitteri su zaokružili piće, a prosecco pridodao ljetnom, fizzy finishu. Ime dolazi iz djetinjstva kada je baka znala radit rakiju, voćke bi nakon infuzije sušila i služila kao snack uz kavu, prije ili poslije obiteljskog ručka nedjeljom, legendarne pijane trešnje!”

Last Call

Sastojci koktela su nastali iz znatiželje i igre ostatcima kuhinje čine Last Call. “Tu moramo uzet u obzir nekad popularni Appletini, moderni klasik nekih dalekih tržišta. Naravno, radi se o twistu na legendu s težnjom ka zero waste politici, infuzirana vodka, shrub jabuke i suhi vermut uz dodatak maslinova ulja s chillijem pruža idealnu teksturu i okuse koje želite probati nakon večere ako niste od slatka, kao ja. Od tud dolazi i ime, još jedan i doma leći!” – zaključio je Jere Bebić listu novih koktela koji će oduševiti na prvu.

Tapas meni u Parku Kneževa poslužuju od 16 do 23 sata, primaju i rezervacije za večeru, od 18 sati pa na dalje. Rezervirati se može na broj +385 91 6002 744.

Nova hit jela i kokteli najbolji su poziv i doček jeseni!

 

Foto: Karlo Jelić