Novska poziva na povratak u prošlost – vikend u znaku Lukova

Od Zagreba udaljena samo stotinjak kilometara, smještena na obroncima psunjskog gorja s kojih puca pogled na posavsku ravnicu nalazi se Novska. Smještena na samom istoku Sisačko-Moslavačke županije Novska je grad nevjerojatno bogate povijesti koju su oblikovali mnogi – od obitelji Knopp, poznatih trgovaca, tornada koji je 1892. godine prošao novljanskim ulicama, ali i mladih, nasmijanih ljudi koji se ponosno predstavljaju Novljanima želeći vam grad pokazati na poseban način.

Danas u Novskoj živi preko 12 000 ljudi, a ono što oduševljava je činjenica da se u nju redovito vraćaju oni koji su u njoj rođeni ali i otkrivaju je mnogi stranci. Novska je grad gaminga, u njoj se nalazi kultna srednja škola za obrazovanje budućih gamera, ali i  županijsko središte Poduzetničkog inkubatora Pismo i Pismo 2 gdje se školuju i igrice kreiraju talentirani gameri iz cijelog svijeta. Upravo gaming industrija zaslužna je jednim dijelom da u Novskoj danas žive brojne mlade obitelji kojima je grad dao posebne poticaje kako bi svoju prvu nekretninu kupili upravo ovdje.

Život u Novskoj čini se vrlo je jedinstven – svi se znaju, a kako bi grad išao naprijed potrebna je sloga. Upravo to se osjeti ovih dana kad je Novska u retro looku. Sve je spremno za Lukovo, dan grada Novske i dan sv.Luke zaštitnika ovog grada. Kako je to pravilo hrvatske tradicije, na dan sveca zaštitnika održava se kirvaj /proštenje/fešta.


“Lukovo u Novskoj, koje traje od 16. – 20.10, najveći je hrvatski Kirvaj s daškom prošlosti i ove godine, kao i svih prethodnih, ponovno donosi bogatstvo tradicije!  Ovogodišnja tema manifestacije je udvaranje i vraća vas u doba gospodskih manira i romantičnih susreta i u pripremi manifestacije sudjelujemo svi”,  kaže nam Marija Kos Šaka direktorica TZ grada Novske. Zadovoljna činjenicom da se i ove godine pazi na svaki i najmanji detalj najavila je više od stotinu glumaca u kostimima iz kraja 19. i početka 20. stoljeća koji će u različitim ulogama vratiti Novsku na početak 20.stoljeća. U vrijeme kad je grad postao vrlo važno kulturno središte te kad je gospoda predvođena obitelji Knopp oblikovala ovaj gradić na poseban način.


Lukovo u gradskom parku!
Tradicionalno program Lukova odvija se u gradskom parku. U njemu svi posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledao svakodnevni život Novljana tog vremena. Tema udvaranja prožimat će svaki kutak manifestacije – od šetnji parkom, gdje će se moći vidjeti romantični parovi iz prošlih vremena, do starinskih zabava koje prikazuju kako su Novljani uživali i osvojili srca. Uz gospodski način života starih Novljana, predvođen članovima poznate obitelji Knopp, bit će prikazan i seoski način života te brojni običaji ovog kraja. Osim povijesnih prikaza, na “muškom i ženskom placu”, brojni obiteljski proizvođači izložit će najbolje što ovaj kraj nudi – od domaćih rakija i meda do kulena. A mirisi pečenih kobasica i slanine dodatno će obogatiti ovaj doživljaj, jer kirvaj je nezamisliv bez obilja hrane i dobre zabave.

Bogat kulturno-umjetnički program
Kako bi kirvaj bio što veseliji, a  okupljeni posjetitelji što raspoloženiji, plesat će se gradskim parkom tradicionalno slavonsko kolo uz zvuk tambura. Njih će svirati tamburaški sastavi Slavonski dukati, TS Ambar i TS vazda koji će se izmjenjivati pozornicom tijekom ova tri dana. Kad se zabava u gradskom parku završi, u centru grada kreću nastupi poznatih glazbenika.  Lukovo 18. listopada otvaraju Dalmatino i Matija Cvek, 19. listopada će na gradskoj pozornici zasvirati Petar Grašo i Mladen Grdović, a 20. listopada na Lukovu očekujte Šimu Jovanovca i Džentlmeni.


Iz Zagreba i Vinkovaca besplatno u Novsku
Budući da je Lukovo kultna manifestacija, a sve je više onih koji žele doživjeti tradicionalni kirvaj, TZ Novska se pobrinula za to da se smanji gužva. Iz Zagreba kreće Medeni bus 19. listopada, a iz Vinkovaca Medeni vlak 20. listopada omogućujući svima da u programu Lukova uživaju u potpunosti. Za one koji će doći svojim automobilom mala napomena – parkirajte se na slobodnom parkingu u širem gradskom prstenu ne stvarajući nepotrebnu gužvu. U Novskoj je parking uvijek besplatan, a sve kuda god krenete je blizu.

Crkva sv. Luke Evanđelista, zaštitnika Novske

Uz Lukovo što još vidjeti u Novskoj?
Lukovo je jedinstveno i sigurno će program privući veliki broj posjetitelja. No, ono što je još važno napomenuti je činjenica kako je ovaj grad uistinu otvoren za nove doživljaje. Novsku možete istražiti prolazeći po digitaliziranoj turističkoj ruti Lukina zagonetna staza koja je ujedno i prva turistička ruta Novskom koja uključuje obilazak i upoznavanje sa znamenitostima i povijesnim činjenicama grada Novske.

Stazu čini sedam punktova na kojima vas čekaju zagonetke Luke Ilića Oriovčanina, povjesničara i etnologa, istaknute ličnosti iz novljanske povijesti. O prošlosti Novske, oni koji vole živu riječ i vodiča koji zna gotovo sve o novljanskoj povijesti, možete čuti u Muzejskoj zavičajnoj zbirki grada Novske koja obuhvaća 341 predmet iz 9 različitih područja, a kroz koju će vas voditi Željko Sajko.

Željko Sajko u Muzej zavičajne zbirke grada

Dok istražujete Novsku shvatit ćete da je njezinu povijest oblikovala obitelj Knopp. Upravo o toj obitelji, predviđenoj Adalbertom Knoppom možete puno toga naučit  u zgradi Stare pošte. Naoko napuštena ova zgrada i danas živi te je domaćin LARP (Live Action Role Playing) igre u kojoj se može zabaviti cijela obitelj. Rješavanje zagonetki prolazeći kroz prostor napuštene škole zabava je za sve uzraste, u prosjeku igra traje 90-ak minuta, a cijena ulaznice je 75 eura za grupu do dvadesetak ljudi.

Početna “oprema” za LARP

Slavonska i posavska fuzija okusa
Dođete li u Novsku za vrijeme Lukova sve će mirisati na tradicionalne slavonske delicije. Zamirisat će vam ‘poderane gaće’ i kulen, paprenjaci, trganci, gulaš, ali i moderne inačice tradicionalnih obroka. Želite li doživjeti spoj tradicije i modernog, ali i prespavati istražujete li Novsku i Posavinu put neka vas odvede u Ekoetno selo Strug.

Eko-etno selo Strug

Od Novske udaljeno 20-ak kilometara ovo seosko imanje uz rječicu Strug nudi za svakog ponešto – eno gastro spoj gulaša od divljači i trganaca ili specijaliteta riječne ribe sljubljene sa Škrletom u drvenoj krčmi Dida Joze, odmor u jednoj od kuća starih preko 100 godina – kući bake Vesne ili bake Kate, ali i moderan smještaj okružen divnom prirodom i malom farmom s domaćim životinjama.

 

Foto: Nikola Zoko i TZ Novska

Robert Gregorčić, dobri duh Oštarije Herbelier

Do Dolenjskih Toplica od Zagreba nije daleko. Za sat vremena vožnje automobilom, naći ćete se u jugoistočnom dijelu Slovenije, na zapadnom rubu kotline u kojoj se nalazi veći grad – Novo Mesto, ali i djelu Slovenije koji je najgušće pokriven šumama.

Dolenjske Toplice stoljećima su priznato lječilište, a današnjom suvremenom ponudom kupališnih, zdravstvenih i drugih usluga privlače domaće turiste. Ali, želite li uživati u krajoliku i kušati fina jela pripremljena isključivo od domaćih, lokalnih namirnica, osjetiti ritam prirode i upamtiti njene mirise, boje i okuse, tada vam Toplice sigurno nisu cilj.

Naime, kada dođete u mjesto Dolenjske Toplice, pređite preko mosta nasuprot crkve i s lijeve strane ugledat ćete Oštariju Herbelier. Sada, kada su jesenski dani okupani suncem, a noći hladnije, u ljupko uređeno dvorište okićeno bundevama, suncokretima, košaricama s jabukama i jednostavnim vazama s poljskim cvijećem, privući će vas i pucketanje vatre, a potom osmijeh na lice izmamiti pozdrav, kako ga zovu – najveselijeg slovenskog chefa – Roberta Gregorčiča.

Robert Gregorčič

„Dobro došli, ostavite brige za sobom, uživajte u našoj Oštariji, opustite se, zaboravite svakodnevicu i dopustite da vas ugostimo, onako kako najbolje znamo“, zvonki glas isprepleten zaraznim smijehom čuje se svako malo iz Oštarije Herbelier.

Odmah će vas očarati spoj domaćeg i boutique ugođaja, pa kad ostavite kofere u jednoj od lijepo uređenih soba (šest apartmana i pet samostalnih soba koje osiguravaju smještaj 30 osoba), spustite se u restoran i prepustite chefu Gregorčiču i njegovom uvijek nasmijanoj ekipi.

„U mom restoranu mogu se kušati samo jela od namirnica za koje točno znam otkuda su, tko ih je proizveo, tko je ih je sakupljao i brao u Kočevskim šumama, tko ih je s pažnjom i u skladu s prirodom uzgajao. Uostalom, ja obilazim lokalne proizvođače na zelenim brežuljcima, šećem našim stoljetnim, tajanstvenim šumama i berem njene plodove. Ponosan sam da smo iz zaborava izvukli neka jela i namirnice koje su nekad ljudima davale snagu i zdravlje. Ne želimo gostima nuditi nešto što se može pojesti u gotovo svim restoranima i hotelima. Naša jela se pamte i ispunila mi se želja da zbog njih gosti sa svih strana dolaze u Oštariju i rado se vraćaju“, kaže Gregorčič.

U Oštariji Herbelier osjetit ćete njihov ponos na povezanost s lokalnom sredinom, pa nije niti čudno da Oštarija nosi zelene certifikate: Slovenia Green Accommodation i Travelife, koji dokazuju i njihov doprinos održivom turizmu.

Chef Gregorčič meni mijenja sezonski, odnosno jela ovise o dostupnosti sastojaka, a glavno jelo u meniju je mesno ili riblje. U Oštariji Herbelier i vegetarijanci neće ostati zakinuti za slasne zalogaje. Naime, u jesenskom meniju chef Gregorčić za pozdrav iz kuhinje u oba menija nudi odličnu paštetu od stočnog graška na umaku od gorušice sa dehidriranim kruhom koji ujedno služi i kao žličica.  „Moram priznati da niti ja nisam znao za stočni grašak. Uzgaja se, kako mu ime govori, za prihranu stoke, a koriste se zelena stabljika i mahune, ili u kasnijoj berbi bobice koje su vrlo bogate proteinima. Za Oštariju ih proizvode na jednom obližnjem gospodarstvu do kojeg sam došao uz pomoć lokalne Poljoprivredne škole“, objasnio je Gregorčič.

Pašteta od stočnog graška na umaku od gorušice

Želite li kušati nešto što do sada sigurno niste, svakako naručite pikantnu juhu od jabuka s domaćom tankom tjesteninom te posipanu orasima. „U ovom kraju Slovenije odlično uspijevaju jabuke. Ponosni smo da smo uspjeli očuvati stare sorte, a preko raznih organizacija razmjenjujemo i sadnice. Ali, naši stari nisu dozvoljavali da ovi mirisni jesenski plodovi propadaju. Dakako, čvrste i zdrave jabuke čuvale su se za kasnije, od malo „natučenih“ radile su se pite ili štrudle, a od ostalih – juha. Upravo ovakva kakvu mi radimo“, kazao je Gregorčič uživajući u pogledu na iznenađena lica gostiju koji su je kušali.

Gusta juha od jabuke

Proso? Kada ste i jeste li ga ikada probali? Pa, eto prilike, jer toplo predjelo može biti i prosena kaša koju Gregorčič poslužuje s dinstanim gljivama iz obližnje šume, preprženim sitnim čvarcima i naribanim zrelim sirom iz obližnje Kmetije Krhin koja ima eko certifikat. „Proso je nalik žutim biserima, a koristili su ga naši stari jer su znali da obiluje proteinima, vlaknima, ima visoku nutritivnu vrijednost  te da je lako probavljiv jer ne sadrži gluten. Trebala im je snaga za rad u poljima, ali hrana koja ih neće opteretiti – pa zašto je ne bismo jeli i u današnje doba?“, zaključuje chef Robert Gregorčič.

Proso s gljivama, orasima, čvarcima i sirom

Glavno jelo opet je popraćeno eko certifikatima. Sporo kuhana govedina dolazi s imanja koje posjeduje u današnje doba tako bitan certifikat, a som koji se poslužuje u ribljem jelu uzgaja se na obližnjem ribogojilištu Goričar.

Sporo kuhana govedina s kroketom i prženim valjuškom od griza

Robert Gregorčič nije samo odličan kuhar i pasionirani ljubitelj prirode, u njegovim rukama ponekad odbačene i stare stvari dobivaju novi sjaj i potpuno drukčiju upotrebnu vrijednost. „Prijatelj je na tavanu imao nekoliko kutija pločica još iz doba Jugoslavije i htio ih je baciti. Dobro da sam stigao na vrijeme – sada ih upotrebljavam kao tanjure za posluživanje deserata. I, da se zna – odlično podnose pranje u perilici“, šali se chef Gregorčič, dok gosti zadovoljno kušaju kolač od kestena (ne moramo napominjati da ih je sam brao u obližnjoj šumi) i sladoled od kupina – ubranih… pogodite u kojoj šumi?

Torta od kestena i čokolade s umakom i sladoledom od kupina

Zbog svog jedinstvenog položaja, Oštarija je odlična polazna točka za otkrivanje poznatih i manje poznatih ljepota Dolenjske, a gosti mogu uživati i u blagodatima modernog Spa i wellness centra Balnea, koji je udaljen samo nekoliko koraka. Uostalom, ako se odlučite na tjedni odmor, u Oštariji Herbelier su pripremili sedmodnevni program koji će vas „resetirati“ za nadolazeću radnu svakodnevicu. Bitna je samo dobra volja, a kako je na početku napomenuo Robert Gregorčič, imajte povjerenje u njihovu organizaciju.

Naime stoljetne šume zovu na planinarenje ili laganu šetnju uz rijeku Sušicu, naučit će vas kako zapaliti vatru kao što je pale izviđači, a na njoj ćete ispeći ribu koju ste sami ulovili. Ubrat ćete povrće na obližnjem gospodarstvu i kasnije ga u Oštariji večerati. Ljubitelji jahanja mogu kasom razgledati okolne doline i brežuljke, a doznat ćete i kako se proizvodi med, rade praline, rakija od kleka (borovice), te prvi Slovenski whiskey i to u Berryshki.

Berryshka je obiteljski obrt koji vodi obitelj Kenda. Njihova priča seže još u devedesete godine prošlog stoljeća, kada su Jože i njegov sin Samo Kenda unajmili tada oronulu i napuštenu destileriju u zagrljaju kočevske prašume, u malom naselju Obrh kraj Dolenjskih Toplica. Najprije su proizvodili med i eterična ulja, posebice eterično ulje borovice, ali i ostala ulja isključivo od šumskih plodova i ljekovitih trava koje mještani već dugi niz godina skupljaju u prašumi i na proplancima koji ih okružuju te stvaraju ljekovite i ukusne delicije koristeći obližnji izvor vode Obrščica koji je i dan danas toliko čist da u njemu žive čovječe ribice.

Nakon dva desetljeća rada, obitelj je odlučila stvoriti nešto posebno, te su potpuno renovirali stare pogone destilerije i počeli proizvoditi, kako kažu – dvije grješno slasne poslastice – čokoladu i alkoholna pića.

Prva je nastala rakija Uniper, potom BrinGin i prvi slovenski gin – Berryshka London Dry gin. Kasnije se rakijama pridružilo šest voćnih likera, a danas se u ponudi nalazi dvanaest proizvoda. Uključujući i onu jedinu klekovicu tri godine odležanu u hrastovim bačvama.

U proizvodnju se nakon nekoliko godina uključila i Jožina kći Zdenka, koja je Berryshki dala završnicu kreirajući niz čokoladnih proizvoda – od pralina do čokoladnih šalica.

Danas su prostori uz destileriju obnovljeni i prilagođeni turistima, pa ovdje možete popiti odličnu kavu, pojesti fini kolač, u prodavaonici kupiti med, praline i pića, ali i doći na vođenu degustaciju na kojoj će vam s ponosom predstaviti i novi proizvod, prvi slovenski whiskey, šest godina odležan u hrastovim bačvama koji rade isključivo od slovenskih sirovina.

U okolici Oštarije Herbelier nalaze se muzeji, povijesne i sakralne baštine, a mnogima je najzanimljivija Vražja kula (Hudičev turn), kojeg je u 17. stoljeću u blizini dvorca Soteska sagradio grof Jurij Žiga Gallenberg. Na žalost njegova restauracija još nije dovršena, ali dovoljno je prošetati pored njega i razmisliti o legendi koja ga prati.

Dvorac Soteska

Naime, mještani prepričavaju da je vlastelin Soteš u vrijeme velike neimaštine zahtijevao plaćanje velikog poreza, ali kako je narod bio siromašan, on je zauzvrat tražio njihove kćeri za osobne užitke. Druga priča kaže da je prilikom svakog sklapanja braka u okolici zahtijevao da prva bračna noć s mladenkom bude njegova. Očito, bio je posebne naravi, a bilo kako bilo – kulu su navodno prokleli i nazvali je Vražjom.

Hudičev turn

Provedete li u ovom predivnom kraju vikend ili cijeli tjedan, svaki će trenutak sigurno ostati obilježen fotografijama i pozitivnim emocijama, a u Oštariju Herbelier treba navratiti i kad počne zima – Robert Gregorčič već smišlja novi meni!

Oštarija Helbelier

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Rene Karaman

 

Vrganji su jesenski hit u jelima Botanista a neka budu i u vašoj kuhinji – imamo recepte!

Vrijeme je jedne od jesenskih najdražih nam delicija – vrganja. Educirani berači, uz njih amateri, šetači i planinari preplavili su šume, kako bi ubrali svježe vrganje. Zagrebačka zelena oaza, restoran Botanist iz Remetinečke ceste 1, poznata je po velikim skulpturama vrganja u svom vrtu, a ovih dana konačno smo dočekali i ovu deliciju u jelima koja oduševljavaju gurmane. Iz njihove smo kuhinje „prepisali“ četiri recepta, pa uberete li koju gljivu, ili ih nabavite na tržnicama, donosimo ideje kako ih pripremiti.

Vrganji, koje se često naziva “kraljevima šume”, već stoljećima zauzimaju posebno mjesto u europskoj kuhinji. Njihova čvrsta tekstura, zemljani okus i iznimna hranjivost čine ih neizostavnim dijelom jela diljem svijeta, a u nekim regijama, poput Italije i Francuske, vrganji su gotovo kultni.

Za pripremu jela koristili su ih još od vremena drevnih Rimljana, koji su cijenili njihovu sposobnost da upotpunjuju bogatstvo okusa jela. U renesansnim kuhinjama Europe, vrganji su bili privilegija plemstva i kraljevskih obitelji, a drevni zapisi svjedoče o njihovom statusu na carskim dvorovima, gdje su ih često poslužili u posebnim prigodama i pripisivali im i određene ljekovite moći. U Srednjoj Europi vrganji su bili dio svakodnevnog života mnogih naroda. Iako su oduvijek bili cijenjeni, u nekim su krajevima vrganji smatrani „hranom siromaha“, jer su bili lako dostupni onima koji su znali kako ih brati i pripremiti.

Kao izuzetno hranjiva namirnica, vrganji su bogati vlaknima, proteinima i antioksidansima, a pritom imaju vrlo malo kalorija. Posebno su cijenjeni zbog visokog udjela vitamina B, koji je ključan za energiju i pravilan rad metabolizma. Također sadrže vitamin D, što je rijetkost među namirnicama biljnog podrijetla, a nužan je za zdravlje kostiju i imunitet. Vrganji su bogati selenom, mineralom koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv slobodnih radikala. Njihova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upala, dok vlakna u vrganjima pozitivno djeluju na probavu i održavanje zdravlja crijeva. Također, vrganji sadrže ergotionin, rijedak antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Zbog toga su iznimno korisni u prevenciji bolesti srca, dijabetesa i karcinoma.

Botanist ih ovih dana ima na meniju u ovim jelima: biftek u umaku od vrganja, vrganji na mladoj salati, juha od vrganja i rižoto od bifteka i svježih vrganja. Od sada ih zahvaljujući ovim receptima možete pripremiti i u vlastitom domu.

Juha od vrganja

Sastojci (1 porcija):

  • vrganji 70 g
  • mala glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • vrhnje za kuhanje 30 ml
  • par kapi limunovog soka
  • 20 ml ulja

Priprema:

Na ulju zažutite luk. Očišćene i krupno rezane vrganje zarumenite na suhoj i vrućoj tavi . Dodajte ih na luk, začinite i zalijete toplom vodom – 250 ml. Pustite da zakuha, pa juhu usitnite štapnim mikserom. Dodajte vrhnje za kuhanje i sitno sjeckani češnjak. Prokuhajte i na kraju pokapajte s nekoliko kapi limunova soka te promiješajte.

Rižoto od bifteka i svježih vrganja

Sastojci:

  • arborio riža 100 g
  • glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • maslinovo ulje 50 ml
  • bijelo vino 30 ml
  • konjak 30 ml
  • juneći Biftek 120 g
  • svježi vrganji 150 g
  • goveđa juha 400 ml
  • maslac 30 g
  • sir Grana padano 30 g

Priprema:

Nasjeckani luk zažutite na maslinovom ulju, dodajte rižu. Nakon što se riža ugrije, podlijte je s dijelom ugrijane juhe. Nakon što riža popije tekućinu podlijevajte s vrućom vodom sve dok riža nije na pola kuhana. U drugoj tavi naglo popržite biftek izrezan na kockice, podlijte konjakom i kratko flabirajte, dodajte svježe vrganje rezane na kockice, i prethodno dinstani luk i češnjak. Na to dodajte rižu, promiješajte, smjesu prelijte preostalim dijelom juhe i kuhajte uz miješanje. Kada riža bude al dente, maknite posudu s vatre i posipajte ribanim sirom pa na kraju umiješajte maslac da rižoto bude kremast.

Biftek na umaku od vrganja

Sastojci (1 porcija):

  • Biftek 280 g
  • prstohvat soli
  • 20 ml ulja

Za umak od vrganja:

  • žlica ulja, mala glavica luka, češanj češnjaka, malo bijelog vina
  • vrhnje za kuhanje 30 ml
  • goveđa juha 50 ml
  • prstohvat
  • prstohvat papra
  • 10 g maslaca
  • nekoliko kapi limunovog soka

Priprema:

Biftek ispecite (u Botanistu ga peku na roštilju na drveni ugljen),  posolite pa izrežite na trake pa ga stavite na umak od vrganja koji pripremite tako da nasjeckate luk, zažutite ga na malo ulja, dodajte sitnosjeckani češnjak, pa prethodno očišćene i narezane vrganje. Kratko zarumenite gljive, prelijte s vinom, te začinite s paprom i soli i kratko prokuhajte. Maknite s vatre, pa pokapajte s par kapi limunova soka koji će umaku dati svježinu, pa na kraju umiješajte maslac.

Vrganji na mladoj salati

Sastojci (1 porcija):

  • vrganji 200 g
  • mlada salata 10 g
  • balzamični ocat 10 ml
  • maslinovo ulje 10 ml
  • prstohvat soli
  • maslac 20 g
  • tanko narezana slanina 30 g

Priprema:

Vrganje očistite i narežite na po dužini na krupnije četvrtine. Pecite ih na suhoj tavici vatri dok ne porumene. Maknite s vatre, posolite i dodajte maslac te brzo promiješajte da otopljeni maslac obloži vrganje.  Na tanjur stavite mladu slatu prethodno začinjenu uljem, solju i balzamičnim octom, pa preko nje rasporedite vrganje. Želite li, dodajte preprženu slaninu.

 

Foto: Filip Popović

Otvoren je Burger Festival Zagreb – traje do 20. listopada

Konačno smo dočekali najstariji i mnogima nam najdraži streetfood festival, zagrebački Burger Festival. Otvoren je u četvrtak 10. listopada na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje će pomno birani chefovi i grill majstori sve do nedjelje 20. listopada uveseljavati posjetitelje svojim hit burgerima ali i najnovijim kreacijama. Kako smo na burgere u Zagrebu već godinama navikli u rujnu, ovo smo izdanje zaista čekali s nestrpljenjem te već prvoga dana pohitali provjeriti što se nudi na 13 kućica okruženih prostranim parkom obojenim jesenskom romantikom.

Krenuli smo s degustacijom pod vedrim i sunčanim nebom na 24 stupnja Celzijusa i kušanjem dva moćna burgera iz Burger Bara. Svojim Signature 2.0 i Smoked Chilli burgerima još su jednom pokazali beskompromisnu hrabrost u kombinacijama i pristupu. Signature 2.0 rade od light brioche peciva tostiranog s maslacem, 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), pancete, karameliziranog luka, rukole, slatke gorgonzole i domaće lime-aioli majoneze. Smoked Chilli također u light brioche pecivu tostiranom s maslacem, čini 20 dkg 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), Edam sir, prženi luk, Jalapeño papričice i domaća smokey spicy majoneza.

Burger Bar – Signature 2.0 burger

Nastavili smo u moćnom stilu s burgerima s mesom divljači Grofa Lovskog. Lovski je svoje premijerno predstavljanje na Burger Festivalu Zagreb učinio nezaboravnim – sve smo kušali i sve nam se svidjelo, ali ako baš moramo izdvojiti favorite, preporučujemo Lovski Smash burger s mesom jelena u brioche pecivu sa žutim umakom, sirom, pancetom, prženim lukom i kineskim kupusom, te Šiš Burger – šiš ćevap premazan kajmakom u duguljastom somunu.

Grof Lovski – Šiš burger

Sunce je i dalje grijalo kad je na red stigao Thai Thai koji su prava oaza za sve željne egzotičnih kombinacija – oduševit će vas njihov Pad Thai beef burger s umakom od kikirikija, Cheddar sirom, azijskom coleslaw salatom, ukiseljenim lukom i kikirikijem, dok za one željne intenzivnijih okusa imaju Tom Yum beef burger s tom yum umakom, slaninom, Cheddar sirom, iceberg salatom, rajčicom, ukiseljenim svježim krastavcima i prženim lukom. Imaju i bao bunse i klasični pad thai te mango sticky rice, krumpiriće i batate – tu smo shvatili da se moramo vratiti još koji put.

Pad THai Beef Burger – Thai Thai

Degustaciju nam je dodatno obogatila prezentacija svetonedeljskih Rajskih Rajčica koju je vodio Marin Nekić spretno nam sugerirajući kojom rajčicom ćemo najbolje očistiti nepca za idući burger.

Marin Nekić i Rajska rajčica

A idući je na redu bio Oui Chef by Vedran Stojanac. Već smo zavoljeli njegove pasta delicije iz koluta sira i crni rižot, ali ovaj nas je put razoružao burgerima. Nima tice do prasice je jedinstvena kombinacija burgera u domaćoj sourdough focacci sa sporo pečenim odreskom svinjskog vrata, coleslaw i zelenom salatom,  romanesco umakom, ribanim sirom, te lardom crne svinje. Pobuna u kokošinjcu je hrskavi pileći burger umotan u Pringles čips s aurora umakom, mariniranim lukom, zelenom salatom i ribanim sirom, a tu je i Kravlje, ludilo vol. 2 s junetinom, matovilcem, džemom od luka, domaćim kiselim krastavcima, topljenim sirom i BBQ umakom.

Oui Chef by Vedran Stojanac – Nima tice do prasice

Iako smo mislili da već sve znamo o Institutu za burgere by Mate Janković, uspjeli su nas izuti iz cipela svojim smash varijacijama poznatih nam burgera, a posebno bismo izdvojili Onion Cheese Smash koji rade u burger pecivu sa 100% junetinom iz domaćeg uzgoja, Cheddar sirom, honey mustardom, namazom od topljenog sira, džemom od luka, Jalapeño papričicama i prženim lukom. Sve ovo su samo slova na papiru dok ne zagrizete u ovu savršeno izbalansiranu fantaziju.

Institut za burgere by Mate Janković – Bacon Cheese Smash

Pažaninov Chefs Burger u Zagreb je stigao sa naizgled poznatim imenima, ali svi su redom nadograđeni, odnosno 2.0 verzije hitova: Crispy Kapule, Original Cheese burgera i Creamy Pomodora. Kušali smo Creamy Pomodoro 2.0 koji je domaća junetina u krumpirovu pecivu, s Cheddar sirom, basil garlic majonezom, džemom od cherry rajčica, ljubičastim lukom i rikulom. I ovdje nas je posve opčinila izbalansiranost i sočnost koju nije lako dobiti s krumpirovim pecivom. Toliko smo uživali u kreativnosti i strasti koju su u svaki od serviranih burgera unijeli svi redom da nismo ni primijetili kad je krenula padati kiša. Ne samo da nas nije omela, već je pojačala ovo poslijepodne nabijeno opipljivim emocijama sudionika.

Chef’s burger by Ivan Pažanin – Creamy Pomodoro 2.0

Na red je stigao Good Food gdje smo se odlučili za Crispy Chicken Slaw burger koji osvaja savršeno spremljenim crispy pilećim fileom, Cheddar sirom, coleslaw salatom, prženim lukom i sweet’n’sour umakom. Vratit ćemo se kušati i njihove Fresh Feta i Caprese Pesto burgere jer oba zvuče neodoljivo.

Good Food – Crispy Chicken Slaw

Za samu završnicu ostala su nam četiri asa: Bold.Burger, Guloso Burgers & More, Picnic Mingle & Fun te Ice Crone, no presjekli smo ovu hedonističku avanturu izvrsnim koktelima Ginglebellsa – imaju ih 23 na karti, ali ovaj put smo se držali nadaleko najboljeg Mojita kojeg možete kušati na ijednom festivalu, osvježavajućeg Yuzu Collinsa i Teranino spritza.

Ginglebells kokteli – Teragino Fusion, Passionfruit Mojito i Skinny Bitch

Uslijedila je fenomenalna selekcija smasheva iz Bold.Burgera koji je u samo par dana od otvaranja lokala na Britancu postao zagrebačka gastro senzacija.

Bold-Burger – Kaj double

Opravdano, možemo zaključiti nakon što smo kušali njihove Kaj, Bacon i Brisket burgere za koje je recepturu napravio legendarni Ivan Zidar i još jednom pokazao kako burgeri nisu trend već istinska strast.

Bold.Burger – Ivan Zidar i Augustin Miletić

Dubrovački Guloso stigao je s teškašima koji su ovjenčani brojnim nagradama, a mi smo se odlučili za lanjskog pobjednika međunarodnog burger festivala u Beogradu, Cheesy Special. Ovdje se još jednom radi toliko usavršenoj tehnici i balansu okusa da je suvišno nabrajati sastojke – to se baš mora probati.

Guloso Burgers & More – Cheesy Special

S velikim smo veseljem burger rapsodiju završili Picnicovim osvježavajućim Burgerom od kozica i novitetom – Blue Cheese burgerom kojeg spravljaju s gorgonzolom, chutneyem od smokve, jabukom, Dijon aiolijem i pancetom.

Picnic Mingle & Fun – Blue Cheese burger

Za kraj smo ipak ostavili i mjesta za globalno najpopularniju slasticu Ice Crone koja je soft serve sladoled od vanilije ili čokolade u vrućem kroasanu prelivena umakom po želji – od slane karamele, pistacije do jagode, te posipana lješnjakom, pistacijom ili šarenim sprinkle mrvicama.

Ice Crone – Pistacija

Sretni što je pred nama još deset dana Burger Festivala jer svakako ćemo se vratiti, što zbog hrane koju nismo kušali prvoga dana, ali i zbog raznolikog i bogatog programa. Već u petak 11. listopada je na rasporedu popularna radionica Pinelli i vino, u subotu od podneva stižu Krešimir i Gregor iz Zg Street Arta koji će sve zainteresirane naučiti izrađivati stickere.

U utorak od 17,30 sati je na rasporedu zabavan i poučan Food kviz by Metro koji vodi Ribafish, u srijedu gratis koncert veselog dvojca Kuzma i Shaka Zulu, a koncert Connecta je s otvaranja prebačen na subotu 19. listopada. Svakoga dana tu su i najbolji zagrebački DJ-i te ogromna Zagi kids zona s adrenalinskim avanturama za najmlađe.

Svi korisnici ZABA Mastercard kartica usto mogu svakodnevno od 12:00 – 15:00 sati uživati u Happy Hour popustu od 10%, a najvažnije, što god mi hvalili ili ne, svi posjetitelji mogu tijekom Festivala putem QR kodova na kućicama i računima glasati za svoj omiljeni burger, te ćemo i ove godine u nedjelju 20. listopada doznati tko će od sudionika ponijeti prestižnu titulu pobjednika Burger Festivala Zagreb 2024.

Za sve novosti, iznenađenja i načine prijava pratite Burger Festival na Facebooku i Instagramu

Trajanje od 10. do 20. listopada

Lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 00:00 sat

Ulaz:besplatan

 

Fotografije: Sandro Sklepić

Boogie Bakery otvorio novi pogon u Zagrebu

Hrvatski pekarski brend Boogie Bakery u Zagrebu je otvorio novi pogon iz kojeg u svijet odlaze hit pekarski proizvodi. Pogon srednje veličine, prostire se na 2 tisuće m2 i relativno je velik laboratorij sa slastičarnicom, pekarnicom, uredima za Boogie Lab i Boogie Bakery. Pogon radi u dvije smjene. Nove tehnologije razvijaju sami u pogonu od postojećih, a koje uključuju najbolje miksere, najbolje linije za oblikovanje, najbolje peći i komore.

U pogonu se razvijaju sve vrste proizvoda. Svaki proces ima svoju kontroliranu temperaturu. Oni su prepoznati po tom da razvijaju vlastite tehnologije. Pod ovim brendom se proizvode isti proizvodi koji su se prije proizvodili pod brendom Kroštula. To su uglavnom različite vrste sourdough proizvoda, kao što su sourdough kruhovi, pogače, bageti, burgeri i peciva. To je ono što treba u svakom hotelu više kategorizacije ili boljem trgovačkom lancu.

Došlo je i do prelaza iz Kroštule u Boogie Bakery uslijed odluke da se više okrenu velikim formatima pekarnica, koje su ujedno i restorani. S velikim uspjehom Boogie brenda i s internacionalizacijom posla, odlučili su da im je operativno puno lakše fokusirati se na jedan brend i graditi Boogie brend kroz Boogie Bakery i Boogie Lab, kao jedan domaći brend koji je krenuo iz Hrvatske, ali s međunarodnim potencijalom.

Osnovna filozofija Boogie Bakery je ta da proizvodi prave sourdough proizvode na veliko. Njihova misija je da oni budu što dostupniji i u konačnici da ga proizvode što efikasnije koristeći moderne tehnologije i razvijajući vlastitu tehnologiju, te ga na taj način dostavljaju na što veće udaljenosti i po što konkurentnijoj cijeni.

Trenutno se proizvodi najviše plasiraju na tržište Hrvatske i Amerike. To su im dva najbolja tržišta do sada, ali kroz ovu su godinu ušli i na tržište u partnerstvima s lokalnim poduzetnicima u Švicarskoj i u Švedskoj. Imaju distribucije za Sloveniju, Austriju, Njemačku, Srbiju, Cipar, Grčku i još neke manje države, ali trenutno su u pregovorima s nekoliko drugih distributera, tako da se sada njihova mreža po Europi stalno širi. Ove godine izvoze dosta veliku količinu Panettonea u Englesku.

U novom zagrebačkom pogonu dnevno proizvode oko 50 tisuća proizvoda. Maksimalni kapacitet u oba pogona je, računajući vanjske partnere, oko 100 tisuća proizvoda u danu.

U Americi surađuju s dva najveća distributera za ugostiteljstvo. Trenutno traju pregovori s velikim trgovačkim lancima te s najvećim lancem hotela od 5 zvjezdica na svijetu. Ovaj brend se od drugih razlikuje po tome što je vrlo mladenački, pomalo piratski u odnosu na druge pekarske brendove. Rade slično piratima, mala su mornarica u odnosu na velike ratničke brodove i pokušavaju biti maksimalno agilni i fleksibilni, opušteni, ali opet, naravno, profesionalni.

Srce kaže da – odmoru u Zdravilišču Radenci

Od Zagreba udaljeno samo 140 kilometara, nalazi se Zdravilišče Radenci dio grupacije Sava Hotels & Resorts s tradicijom dugom preko 140 godina. Njihova priča počinje kad je dr. Karl Henn, liječnik i stručnjak za ljekovite vode kao student na putu kroz Radence stao i s izvora zagrabio pjenušavu, kiselu vodu. Testirao ju je, te se 1865. vratio u Radence s ciljem da iz bušotine kraj izvora ponovno zagrabi svoj “slatinski šampanjac”.

Sadržaj vode ga je oduševio, te je počeo upozoravati kolege i ljude na njezine blagodati. Kako bi što više ljudi pilo ovu vodu sam je punio boce te je počeo prodavati flaširanu. U prvoj godini je prodao čak 37 tisuća boca, a o posebnosti ove vode čulo se diljem Europe.

Priča kaže kako su Radensku čak pili pape u Vatikanu i car na bečkom dvoru. Henn nje stao samo na tome – istraživao je utjecaj vode zasićene ugljikovom kiselinom u kupkama, a kad je došao do  nevjerojatnih rezultata,  dr. Henn je na ovome mjestu počeo graditi zatvoreno kupalište. Gradnju je nakon njegove smrti nastavio njegov sin i 1882. godine u lječilištu Radenci otvoren je prvi lječilišni objekt u kojem je bilo 12 soba i 11 kabina za kupanje. Prve godine Radence je posjetilo 79, a šest godina kasnije čak 200 gostiju, što je za ono doba zavidna brojka.

Godine su prolazile, povijest je ostavila traga, ali blagotvorna voda nije prestala izvirati. Danas je Zdravilišče Radenci mjesto jedinstvenog mineralnog wellnessa (posjeti ih godišnje preko 35 tisuća posjetitelja) čija je osnova mineralna voda bogata s CO2. Nju se izravno s najstarijeg izvora u Radencima, prema uputama stručnjaka pije tri puta dnevno, provodeći svjetski poznatu Hennovu kuru. Učinak na zdravlje je nevjerojatan, a rezultati se osjećaju već nakon prve noći koju se provede u kompleksu hotela ove holističke wellness oaze.

Ljekovita mineralna voda 

Mineralna voda iz Radenaca jedan je od razloga zašto ovu wellness oazu posjećuju domaći ali i strani posjetitelji, a dokazano je da je jedna od mineralnih voda s najvišim sadržajem CO2 i predstavlja temelj holističkog mineralnog wellnessa.

„Termalna voda poboljšava cirkulaciju u visceralnim organima i venama. Njena toplina blagotvorno djeluje na cijelo tijelo, a gosti mogu odabrati kuru pijenja, mineralne kupke, inhalacije mineralnom vodom ili se odlučiti za ulazak u saunu s ledom napravljenim od mineralne vode. Zajedno s termoterapijom, kupanjem u termalnim bazenima, mineralnim kupkama ili jednom od naših animacijskih programa koji uključuju primjerice vježbanje ili nordijsko hodanje , ovaj tip wellnessa dio je holističkog pristupa koji treba svim generacijama“, kaže Janja Kisilak voditeljica animacijskog tima Zdravilišča Radenci koja se godinama trudi da svi gosti na vrijeme popiju čašu radenske, uživaju u aktivnostima i programima, ali i istraže destinaciju u potpunosti.

Janja Kisilak

U obilasku cijelog Zdravilišča doznaje se o povijesti Radenaca, pronalazi zeleno srce u prekrasnom parku (udaljenost od terma koja je preporučljiva za hodanje – kao rehabilitacija nakon kardiovaskularnih problema), spustiti se do jednog od izvora u prirodi i popiti čašu blagotvorne vode. Ona prodire iz dubine zemlje uz određenu buku za koju se veže i nekoliko (posjetiteljima zanimljivih) legendi. Jedna od njih kaže da su za šum i bubnjanje ispod izvora krive vještice koje u kotlu ispod izvora kuhaju knedle.

Savršen trio

Djelatnici će gostima preporučiti ljekoviti trio zbog kojeg sve veći broj ljudi posjećuje Radence. Prvo je termalna voda koja se nalazi u bazenskom kompleksu u kojem je 10 unutarnjih i vanjskih bazena, termalne oaze hodnicima povezanih s hotelima. Drugo je blagotvorno blato fango koje pomaže u rješavanju stresa, bolesti kralježnice ali i ubrzava rehabilitaciju. Treći itekako važan čimbenik je i povoljna klima s više od 250 sunčanih dana godišnje koje možete provesti u obilasku Radenaca, ali i na izletima.

Kako se u potpunosti prepustiti i dopustiti da priroda za vaše zdravlje napravi najbolje što može mogu vam pomoći i stručnjaci dijagnostičkog centra koji se nalazi unutar zdravstvenog centra otvorenog za sve goste.

U Zdravilišču Radenci nije nikad dosadno

Boravite li u Radencima nekoliko dana, uživajte u istraživanju destinacije. Laganom šetnjom u trajanju 40-tak minuta, u Radencima potražite jednu od četiri Slovenske vinske Fontane Kapela.

Riječ je o jedinstvenom mjestu za kušanje vina s panoramom koja zaustavlja dah. Dok s čašom u ruci, u sklopu degustacije, kušate šest izabranih vinskih etiketa (11 eura) ovog kraja, pogled će se zaustaviti na vinogradima i mjestima Prleškog kraja.

Za one koji borave dulje u Zdravilišču Radenci, u radijusu od tridesetak kilometara nalaze se još dva bisera turizma ovog kraja. Idealna destinacija za izlet tako je Expano, iznimna arhitektonska kreacija u kojoj se ovaj dio Slovenije, Pomurje, otkriva na poseban način.

Zgrada se nalazi uz Soboško jezero nedaleko Murske Sobote, koje je ljeti prepuno kupaća iz cijele Europe, a skriva divnu priču o životu uz rijeku Muru. Postav je interaktivan, vrlo zabavan i informativan pa ne čudi kako u Expanu uživaju sve generacije. Kad ste na ovom mjestu svakako testirajte vlastitu koncentraciju, poletite balonom ispod Pomurja…

Za vinoljupce, nedaleko Zdravilišča Radenci nalazi se vinsko carstvo Radgonskih gorica. U vođenoj degustacijskoj turi proći ćete kroz povijesnu lentu vinarije sve od 1852.godine do danas, zaviriti u podrume s posebnom pričom, saznati sve o najmanjem pritoku rijeke Mure koji iz slapa u vinskom podrumu  pretvara u pritok, nazdraviti danu posebno odabranim pjenušavim pićima među kojima je apsolutna zvijezda Zlata Radgonska penina, najnagrađivaniji slovenski pjenušac, dobitnik više od 10 šampionskin titula i više od 100 medalja s renomiranih međunarodnih ocjenjivanja.

Odlični programi za menadžere svih generacija 

Naporan radni tempo, puno stresa koji opterećuje pravilno funkcioniranje tijela i optimalan ritam srca, pomanjkanje slobodnog vremena za duži godišnji odmor, ali i jedinstvena adresa na koju je dovoljno samo spustiti kofere i odabati program kreiran samo za vas – sve su to razlozi da urbani menadžeri svih generacija (barem na kratko) odmore u Zdravilišču Radenci.

Tijekom nekoliko dana mineralna i termalna voda će u potpunosti opustiti mišiće, ojačati srce, riješiti tijelo stresa. U programu ‘Odaberimo zdravo’ na tanjurima će se naći posebno kreirani jelovnici koji će tijelo vratiti u balans. Dan će biti ispunjen aktivnostima izvan i unutar kompleksa, za vas je spremna sauna s više od 10 različitih mogućnosti. I da – u Radencima se odlično spava čak i ako imate nemiran san.

Zdenka Ploj

„Naš najstariji gost trenutno u hotelu je gospodin kojem su 93 godine. Dolazi u  Zdravilišče Radenci gotovo pedeset godina napominjujući kako njegovo tijelo treba naše programe. U vrijeme kad je radio bio je direktor jedne velike tvrtke, a svoj godišnji odmor je uvijek dijelio na vrijeme provedeno uz morsku obalu i u našim termama. Dugovječnost pokazuje kako je od mladosti mislio na zdravlje srca“,  kaže direktorica Zdravilišča Radenci Zdenka Ploj otkrivajući kako se ova destinacija sve više okreće urbanim i mladim ljudima koji su u potrazi za oazom u kojoj će lako ostaviti svoj stres i revitalizirano krenuti u nove radne pobjede. Prepoznajete li se, trebate kratki retreat izaberite jedan od jesenskih paketa ovih termi.

 

Foto: Nikola Zoko, promo i Sunčana Barušić

 

Pozdrav ljetu uz mlada maslinova ulja i delicije

U subotu, 12.10.2024. od 15-20 sati, u kušaonici Seca u Gdinju, održat će se posebna svečanost zatvaranja ljetne sezone područja općine Jelsa, na otoku Hvaru, uz predstavljanje svježih maslinovih ulja. Kušaonica Eva Marija Seca je domaćin događaja na kojemu će se, u suradnji s TZ općine Jelsa predstaviti najbolji maslinari općine uz posebne zalogaje i vrhunska hvarska vina, prema ideji Marije Vukelić.

Svečanost dolaska mladog maslinovog ulja počet će kušanjem tek prešanih (novih) maslinovih ulja maslinara Božić, Matković, Seca Eva Marija. Edukativnu notu događaju dat će usporedba svježeg maslinovog ulja s prošlogodišnjim što će posjetiteljima dati mogućnost raspoznavanja aromatike različitih godišta, uz stručno vođenje maslinara.

Mediteranske zalogaje pripremit će food blogerice Sandra Rončević (blog – O slanom i slatkom) i Tanja Pastuović Klaić (blog – Cookam i guštam) uz Krstu Barbića, jednog od najboljih hvarskih kuhara iz obiteljskog restorana Davor iz Zavale koji će pripremiti poznatu hvarsku gregadu. Pripremljena jela obogatit će začinsko bilje obližnjega mirisnoga vrta Fjori Fôra, a kapljice božanskog nektara izvornih dalmatinskih sorti (bogdanuša, prč, pošip, plavac mali) ponajboljih hvarskih vinara sljubit će se uz hranu, ulja i glazbu, s pogledom na polje maslina.

Događaj je otvoren za javnost, broj mjesta je ograničen. U slučaju kiše, događaj se ne odgađa, samo se premješta s terase u kušaonicu Seca Eva Marija. Više informacija potražite na stranicama TZ općine Jelsa i Seca Eva Marija.

Info /ulaznice: evam.curin@gmail.com

Foto: Julio Frangen

Upišite u kalendare – 10. listopada stiže Burger Festival Zagreb!

Bliži se najpoznatiji, najposjećeniji i najkreativniji street food festival u regiji – zagrebački Burger Festival. Tata svih streetfood festivala, Burger Festival koji je u osam godina od osnutka zablistao diljem Hrvatske – od Varaždina i Bjelovara, preko Pule, Zadra i Omiša do Dubrovnika, vraća se doma, te na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana od 10. do 20. listopada dolazi s 13 kućica.

Svi su sudionici redom pomno birani, od višestruko nagrađivanih, do debitanata željnih dokazivanja i vaših reakcija. Ovogodišnju selekciju Burger Festivala Zagreb tako čine: Institut za burgere by Mate Janković, Chefs Burger by Ivan Pažanin, Picnic Mingle & Fun, Good Food, Burger Bar, Thai Thai Streetfood, Bold.Burger, Guloso Burgers & More, Oui Chef on Wheels, Grof Lovski, Ice Crone, Ginglebells, te Rakijarnica & Staropramen Bar.

Chef Mate Janković

Ljubitelje vrhunskih gurmanskih burgera i ove će godine omiljeni chefovi Janković i Pažanin oduševljavati svojim kreacijama od 100 % domaće junetine u mekanim brioche pecivima i sa signature twistovima koje s nestrpljenjem čekamo kušati. Zasigurno će u ponudi imati nagrađivane klasike poput Jankovićeva Bacon Jalapeño Burgera kojeg je lani publika proglasila najboljim, i Pažaninove Crispy Kapule koja je pobijedila u Puli, ali i posve nove kreacije kojima će zadiviti svoju vjernu zagrebačku publiku.

Ekipa Picnic Mingle & Fun

Uvijek inovativni i kreativni Zadrani iz Picnic Mingle & Funa već su osvojili burger scenu svojim nagrađivanim Blackie burgerom, a ne manjka ni poklonika njihova burgera s kozicama, stoga i od njih očekujemo da na Tuđmanac dođu sa savršeno izbalansiranim miksom provjerenih hitova i noviteta.

Burger s kozicama

Iskusna zagrebačka Burger Bar ekipa s Velesajma i Zavrtnice prošle je godine imala maestralan comeback na Festival osvojivši prestižno treće mjesto po izboru publike a svima su nam u sjećanju ostali njihov Signature 2.0 i Bacon Deluxe, zato se radujemo kušati ovogodišnje adute.

Signature 2.0

Iz zagrebačkog Good Fooda pod motom “dobra hrana za dobre ljude”, stižu provjerena kvaliteta i kreativnost u četiri izdašna burgera. Za ljubitelje klasike tu je njihov Old Fashioned burger sa 100% domaćim junećim mesom, cheddar sirom, prženom pancetom, karameliziranim lukom, iceberg salatom i BBQ umakom. Dašak Italije donosi njihov Caprese Pesto burger koji pored 100 % domaćeg junećeg mesa, sadrži mozzarellu, rajčicu, rukolu, pesto i mayo umak. Ljubitelji grčkih nota doći će na svoje s Fresh Feta burgerom koji krase 100 % domaće juneće meso, feta sir, iceberg salata, rajčica, Jalapeño papričice, svježi luk i kopar umak. A oni koji vole egzotične kombinacije svakako moraju kušati Crispy Chicken Slaw burger s hrskavim pilećim fileom, cheddar sirom, coleslaw salatom, prženim lukom i sweet’n’sour umakom.

Posebnu pak atrakciju ljubiteljima egzotičnih okusa u originalnom formatu burgera donosi zagrebački Thai Thai Streetfood. Oni sa svoja dva burgera i slave originalne tajlandske okuse u svakom sočnom zalogaju. Tom Yum juneći burger donosi lagan i osvježavajući karakterističan tajlandski okus, a Peanut Pad Thai burger uz juneću pljeskavicu sadrži i umak od kikirikija i azijsku coleslaw salatu s mangom i papajom. Ovdje će azijsku rapsodiju okusa upotpuniti i originalni asian bubble ice tea.

Thai Thai Streetfood burgeri Tom Yum i Peanut Pad Thai

Fanovima streetfood festivala već dobro poznati Oui Chef on Wheels chefa Vedrana Stojanca s ponudom burgera već je ljetos osvojio posjetitelje Burger Festivala u Omišu gdje je oduševio svojim kreacijama – burgerom Nima ‘tice do prasice koji u domaćoj sourdough focacci grli sporo pečeni odrezak svinjskog vrata, coleslaw i zelenu salatu,  romanesco umak, ribani sir, te lardo crne svinje. U ponudi će biti i burger Pobuna u kokošinjcu, a iza naziva Kravlje, ludilo brate krije se njegov autorski juneći burger kojeg sprema u brioche pecivu sa 100% goveđim mesom, domaćim BBQ umakom, kiselim krastavcima, džemom od luka, rikulom, rajčicom i topljenim sirom. Ljubitelje slatkog usto će oduševiti cannolima od paške skute, s ušećerenim koricama agruma i pistacijom.

Oui Chef On Wheels – Nema tice do prasice

Na veselje mnogih fanova, na Burger Festival Zagreb iz Dubrovnika ponovno stiže Guloso Burgers & More. Oni su 2021. godine, kako su izvještavali renomirani mediji, Zagrepčane i sve goste izuli iz cipela burgerima Gospar i Huncut. Gospara spravljaju od 100 % junećeg mesa u brioche pecivu, mladog sira škripavca, drniškog pršuta, umaka od majoneze i sjemenki gorušice te poveruna, autohtone dubrovačke papričice. Kod Huncuta su u brioche pecivu uz juneće meso dodani su dimljeni sir, jalapeño papričice, tortilja čips i kremasta Gochujang majoneza. Dolazi i Cheesy Special, s kojim su lani pomeli jaku konkurenciju na međunarodnom burger festivalu u Beogradu, a on ima juneće meso u brioche pecivu, cheddar i edamer, karamelizirani luk, te originalni Guloso umak.

Guloso Burgers&More – Cheesy Special

Ovogodišnje zagrebačko izdanje Burger Festivala predstavlja i tri debitanta: Bold.Burger, Grofa Lovskog i Ice Crone. Bold.Burger je osnovala ista ekipa koja stoji iza Regular.Bara na Britancu, a njihova se ponuda sastoji od smash burgera. Za recepturu i menu Bold.Burgera zaslužan je Ivan Zidar, osnivač Mason Burgera, a na Festivalu će ponuditi četiri smash burgera: Bacon, Chees, Kaj i Spicy u single i double varijantama.

Bold.Burger – chees-double

Nakon izuzetno uspješnog pojavljivanja na Špancir Burger Festivalu, svoje prvo pojavljivanje na Burger Festivalu Zagreb ove godine ima i Grof Lovski – prvi i jedini 100 % hrvatski brend posvećen mesu divljači koji odnedavno oduševljava delicijama s mesom divljači u Grof Lovski Grillu u Čazmi. U Zagrebu će se predstaviti dijelom asortimana koji inače nude u sklopu Grof Lovski Grilla, te će posjetitelji Burger Festivala Zagreb tako moći kušati: Lovski burger, Smash burger, Zvrk roštiljku i Šiš burger.

Marko Lušić – Grof Lovski

Lovski Burger je Grofov burger kuće s mesom divlje svinje poslužen u mekom brioche pecivu uz dodatak karameliziranog luka, rikole, sira i pancete. Lovski Smash Burger čine dvije pljeskavice s mesom divljači u mekom brioche pecivu uz dodatak aromatičnog žutog umaka, rastopljenog sira, hrskave pancete, kineskog kupusa i slasnog, prženog luka. Tu je i Zvrk grill roštiljka s mesom divljači u mekom brioche pecivu uz dodatak aromatičnog žutog umaka, rastopljenog sira, kineskog kupusa i slasnog, prženog luka. A posebno izdašno zvuči i Lovski Šiš Burger kojeg čini šiš-ćevap s mesom divljači u duguljastoj, hrskavoj lepinji bogato premazanoj kajmakom.

Grof Lovski – Smash burger

Kad je pak riječ o slasticama, one koje će se moći kušati na kućici Ice Crone bez daljnjega su najpopularnije na svijetu. Ako ih još niste uspjeli kušati na ljetnom Fuliranju i Špancir Burger Festivalu, ne propustite ovu priliku na Tuđmanovu trgu u Zagrebu. Prvi su i jedini u Hrvatskoj koju spravljaju viralni svjetski hit Ice Crone: hrskavo-mekano kroasan tijesto punjeno soft serve sladoledom koje oduševljava sve generacije.

Ice Crone – čokolada

Ice Crone kućicu izdaleka ćete prepoznati po mirisu svježe pečenih kroasana koje po želji gosta pune sladoledom od čokolade ili vanilije, a možete birati između četiri okusa: Hazelnut & Salted Caramel, zatim Nutella Bomb, Strawberry Sprinkle, te Pistachio Dream. Osim Ice Cronea, za one koji se zažele praktičnih slanih, hrskavih izvana, a mekanih iznutra K-Dogsa, bit će i njih.

Ice Crone – K-Dog

Jesenski burger užici na Tuđmancu ne bi bili potpuni bez savršeno rashlađenog Staropramen piva, vrhunskih vina, domaćih rakija i bogatog izbora bezalkoholnih pića u kojima će posjetitelji moći uživati na Rakijarnici i Staropramen Baru, dok će svi ljubitelji vrhunskih koktela doći na svoje posjetom Ginglebells kućici koja u ponudi ima čak 23 koktela.

Mojito, Teragino i mango sprtiz by Gingle Bells

Posjetitelje Burger Festivala na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana i ove godine očekuju svakodnevni nastupi izvrsnih DJ-a pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka, ali i dva gratis koncerta. Festival u četvrtak 10. listopada otvara nastup legendarnih Connectovaca, a 16. listopada, jer ste vi to tražili, opet stižu Kuzma i Shaka Zulu.

Brojni kvizoljupci moći će 15. listopada pokazati svoje znanje i osvojiti vrijedne nagrade u Food kvizu by Metro koji će osmisliti i voditi Domagoj Jakopović Ribafish. U najavi je uvijek iznimno posjećena slikarska radionica Pinelli i vino, te kreativna radionica Zg Street Art Festivala. Za najmlađe posjetitelje posebno će biti atraktivna nikad veća Zagi dječja zona s trampolinima, bungee trampolinima, napuhancima i brojnim kreativnim sadržajima.

Za sve novosti, rasporede radionica, ostala događanja redovito pratite Burger festival na Facebooku i Instagramu

 

Trajanje od 10. do 20. listopada

Lokacija: Trg Franje Tuđmana, Zagreb

Radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 00:00 sat

Ulaz:besplatan

 

Fotografije: Sandro Sklepić i PR Burger Festivala

13. listopada održat će se 26. Zelinska kestenijada

Jesen u Svetom Ivanu Zelini ima poseban šarm – miris pečenih kestena, šuštanje lišća pod nogama i toplo sunce koje obasjava zlatne krošnje. Ovu idiličnu sliku već dulje od dva desetljeća upotpunjuje Zelinska kestenijada. Ovogodišnja, 26. Zelinska kestenijada, održat će se 13. listopada na čarobnim obroncima Zelinske gore, a program obećava dan ispunjen raznolikim aktivnostima za sve generacije. Od šetnji prirodom i pečenih kestena do lovačkih kotlića i dječjih igara, ovaj listopadski vikend bit će pravi jesenski doživljaj.

Kestenijada na Kladeščici – jer priroda je naš party!

Zabava u prirodi kreće u nedjelju, 13. listopada, od 10 sati pa sve do 18 sati, kada Kladeščica postaje središte svih aktivnosti uz obilje gastronomskih užitaka – pečene kestene, razne delicije od kestena, gljivarski kotlić, grah, špek fileke, roštilj te osvježavajuće craft pivo „Angeluš”i zelinsko vino. Sve to pratit će glazba glazbenog sastava „Faringaši“, stvarajući atmosferu pravog partyja u srcu prirode.

Udruga „Amanita” i Restoran 4M potrudili su se da gastronomska ponuda ove godine bude raznovrsnija nego ikada, a bit će postavljena i izložba gljiva za sve znatiželjnike.

Natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića

One koji se vole natjecati, u lovačkom domu na Kladeščici, očekuje prava poslastica – natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića. Organizatori iz Lovačkog društva „Srndać” omogućit će sudionicima potrebne namirnice i drva, a posjetitelji će imati priliku uživati u lovačkom gulašu nakon što žiri proglasi pobjednike u 14 sati. Uz natjecanje, lovci će održati i edukaciju o životinjama pa će svi imati priliku saznati nešto novo o fauni ovoga kraja.

Off-road avantura i Vesela livada za najmlađe

Dok se šećete Kladeščicom, do vas će zasigurno dopirati zvukovi motora i miris kestena s trećeg punkta na kojem Moto i off-road klub Sv. Ivan Zelina također priprema druženje. Ovaj kutak Kestenijade oduševit će sve ljubitelje motora, off-road avantura i one koji jednostavno vole opuštenu atmosferu uz hranu i glazbu.

No, Kestenijada ne zaboravlja ni one najmlađe. Na Veseloj livadi, koja oživljava u 12 sati, čeka vas prava dječja igraonica na otvorenome. Uz razne igre i aktivnosti, Društvo „Naša djeca Sv. Ivan Zelina” pobrinut će se da vaši mališani provedu nezaboravan dan ispunjen smijehom, natjecanjima i druženjem na svježem zraku.

Pješačenje na Kladeščicu i nova prometna regulacija

Poseban izazov očekuje rekreativce koji vole planinarenje – pješačenje na Kladeščicu. U 11 sati rekreativci će se okupiti kod objekta „Žlebica 1”, odakle će se u dobrom društvu Savate kluba „Čigra” i Savate saveza Zagrebačke županije uputiti prema vrhu.

Grad Sv. Ivan Zelina pripremio je dodatnu motivaciju za sve koji dođu pješice – prvih 200 posjetitelja koji se popnu na vrh bez automobila čeka mjerica pečenih kestena!

Kako bi dolazak i povratak s Kestenijade bili što ugodniji, uvedena je nova prometna regulacija. Automobili će se usmjeravati u jednom smjeru prema Kladeščici, a povratak će biti organiziran u suprotnom smjeru, čime će se izbjeći gužve i čekanja.

Ne budi „šumast” – otkrij zabavnu zelinsku stazu uz HealthyFIT!

Ako ne možete dočekati nedjelju, već u subotu, 12. listopada, možete se pridružiti svečanom otvorenju obnovljene poučne ekostaze „Kroz Zelinsku goru”. Okupljanje za šetnju započinje u 10 sati na početku makadamskog puta na Kladeščici (kod objekta Vodoopskrbe), a ruta vodi do vrha Kladeščice, što iznosi približno 6 kilometara. Za dobru atmosferu i društvo pobrinut će se Planinarsko društvo „Izvor” i Mario Valentić s edukativno-zabavnim programom “HealthyFIT Experience by Mario Valentić”. Program uključuje pješačku turu, body&mind trening te breathe&flow vježbe koje pomažu u unapređenju zdravlja, jačanju duha i tijela te povećanju vitalnosti. Šetnja kroz prirodu završava na vrhu Kladeščice besplatnim ručkom na otvorenome, što je idealna nagrada za vrijeme provedeno u prirodi. Spakirajte ruksake i obujte udobne cipele – Sveti Ivan Zelina pripremio je za vas zeleni party vikend!

 

Obilježen Drava day uz korisne savjete HGSS-a kako se ponašati na rijekama

Ovih su dana, zbog obilnih kiša rijeke nabujale, a na nekim područjima uvedene su izvanredne mjere zbog poplava. Dobro smo zapamtili savjete HGSS-a Stanica Orahovica koji su nedavno na obilježavanju Drava day-a prisutne upoznali s opasnostima brzih voda – kada su vodostaji normalni, te kako se ponašati kada nabujala rijeka prijeti imovini ali i ljudskim životima.

Međunarodni dan rijeke Drave

Kad je o rijeci Dravi riječ, ta moćna, zelena, hladna, tajanstvena i  vijugava rijeka duga je 725 kilometara, a čak 90 kilometara njezine apsolutne ljepote nalazi se na području Virovitičko-podravske županije. Upravo zato ne čudi kako se nedaleko posjetiteljskog centra Dravska priča, na kupalištu u općini Sopje obilježio Međunarodni dan rijeke Drave popularno nazvan Drava day  i to kroz projekt  LIFE RESTORE for MDD kojem je upravo ovaj događaj stavio točku na ‘i’ ovogodišnjih aktivnosti. U srpnju je održan Big jump na Križnici, a u drugom dijelu ljeta i popularan ljetni Kamp za mlade rendžere u posjetiteljskom centru Dravska priča. Drava day, kako mu samo ime kaže otkrio je brojne zanimljivosti na ovom dijelu toka, kroz lijep, dinamičan program.

Berislav Androš, načelnik općine Sopje i Tatjana Arnold Sabo

“Drago mi je da ste se okupili u ovako velikom broju jer to dokazuje da vas zanima ljepota rijeke Drave ali i da podržavate projekt u kojem mi kao  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u suradnji s ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije provodimo program projekta LIFE RESTORE for MDD. Drava day počinjemo u Sopju gdje ćemo se svi ukrcati u kanue i zaveslati rijekom Dravom svladavajući dionicu dugu 8 kilometara. Dok uživamo u Dravi svakako obratite pažnju na lijevu i desnu obalu i mnoštvo životinjskih vrsta koje će vas pozdravljati”, rekla je ravnateljica Dravske priče i voditeljica projekta Tatjana Arnold Sabo, pozivajući pripadnike HGSS-a da izvedu pokaznu vježbu spašavanja ali i daju savjete kako se ponašati na rijeci.

Junaci koji spašavaju imovinu i živote

HGSS je neprofitna organizacija od općeg značaja za sigurnost stanovnika RH i njezinih posjetitelja s osnovnim ciljem – sprečavanjem nesreća, spašavanja i pružanja prve medicinske pomoći na planinama i na drugim teško pristupačnim terenima i u izvanrednim okolnostima gdje je pri spašavanju i pružanju prve pomoći potrebno primijeniti posebna znanja, tehnike i opremu. Sve je to u svrhu spašavanja ljudskih života i imovine. U svom djelovanju HGSS, između ostalih, usko surađuje s različitim ustanovama i organizacijama iz područja zaštite prirode i okoliša što se moglo vidjeti i na primjeru suradnje HGSS Stanice Orahovica i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije na čijem području djeluju. Ova suradnja je sada već višegodišnja i na iznimno zadovoljstvo obiju strana.


“Rijeka Drava je po mnogočemu posebna i svake godine privlači veliki broj posjetitelja. Zanimljiva je ribičima, kupačima ali i ljudima koji dolaze iz velikih gradova da bi uživali u aktivnom vikendu. Svi   moraju usvojiti osnovna pravila ponašanja na rijeci kako bi u njoj uživali bez posljedica” – rekao je Ivica Kašuba, dopročelnik HGSS-a Stanica Orahovica. On je s kolegama Tomislavom, Danijelom i Ivanom te četveronožnim Bonijem izveo pokaznu vježbu spašavanja dajući korisne savjete komentirajući kako svaka rijeka, ako je se ne poštuje može biti izuzetno opasna. Potkrijepio je tvrdnju činjenicom da je upravo Drava u ovom dijelu toka ovog ljeta odnijela četiri života, mahom neopreznih kupača, a pogotovo je opasna kada se izlije iz svojeg korita.

Oprez zbog nabujalih rijeka

– Pratite vremensku prognozu i upute nadležnih službi: Hrvatska gorska služba spašavanja, meteorološke službe i lokalne vlasti pružat će redovite ažurirane informacije. Pratite te izvore i postupajte prema njihovim uputama.
– Pripremite nužne potrepštine: hranu, vodu, lijekove, baterijsku lampu, baterije, prvu pomoć, radio na baterije i potrebne dokumente. Pripazite da sve bude na suhom i sigurnom mjestu.
– Pripremite se za evakuaciju: Osmislite plan evakuacije za slučaj da vam lokalne vlasti savjetuju da napustite svoje domove. Imate li ključne ljubimce, svakako i njih uključite u evakuaciju!

– Za vrijeme poplave ne pokušavajte prijeći poplavljena područja: to je izuzetno opasno, čak i ako voda ne izgleda duboko. Ne pokušavajte voziti kroz poplavljena područja jer to može biti opasno za vas i može oštetiti vaše vozilo. Ostanite na suhom i sigurnom mjestu: ako ste kod kuće, ostanite u njoj dok vam se ne savjetuje drugačije. Ako ste vani, potražite sigurno i suho mjesto.
– Bujice mogu biti jako opasne. One su iznenadne i mogu se dogoditi bez upozorenja. Svakako zapamtite gdje se nalaze najbliže sigurne zone u vašoj okolini. Ne pokušavajte prijeći bujicu: one mogu biti izuzetno snažne i opasne. Čak i ako voda ne izgleda duboko, struje mogu biti jake i iznenadne.
– Nakon poplava i bujica budite oprezni prilikom ulaska u svoj dom. Ne ulazite u zgrade koje su oštećene ili poplavljene dok stručnjaci ne utvrde da su sigurne za ulazak. Budite oprezni s električnom opremom i instalacijama.
– Očistite i dezinficirajte svoj dom: poplave mogu donijeti štetne bakterije i viruse. Pri čišćenju koristite zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

I za kraj – poplave i bujice mogu biti stresni događaji. Brinite o svom mentalnom zdravlju i dobrobiti, i potražite pomoć ako je potrebno. Pomažite svojim susjedima i zajednici gdje možete.

Nakon kiše dolazi sunce

Uzrečica kaže: nakon kiše dolazi sunce, što je i logično, pa ćemo ovu jesen još uživati u lijepim danima, a moći će se i planirati izleti. Volite li uživati u aktivnom odmoru na vodi, te malo podići razinu adrenalina na brzim vodama (dakako, kada se povuku i smire nakon poplava), evo korisnih savjeta:
– Vodu (rijeke, jezera, more) morate poštovati te biti svjesni opasnosti.  Kako je voda osnovna životna potreba, kad je ne osluškujete vrlo lako može postati neprijatelj. Upravo zato se nikad ne upuštajte sami u razne oblike aktivnosti na vodi. Budite u društvu, grupi, obavezno se javite najbližima i prijateljima – na povratku obavijestiti iste o završetku aktivnosti.
– Prije polaska informirajte se o planiranom sa stručnjacima, ribolovcima, sportskim klubovima, čuvarima prirode, vodičima na rijeci (rafting, kayaking), svakako se posavjetujte s pripadnicima HGSS-a, proučite planiranu dionicu, naročito opasna mjesta kao što su kanjoni, kaskade, sedrene barijere i vodopadi. Obavezno ponesite prvu pomoć (može se nabaviti u svim većim trgovačkim centrima i benzinskim postajama).
– Izbjegavajte aktivnosti na vodi za vrijeme nabujalog vodostaja i poplava, naročito noću.
– U višednevnim aktivnostima proučite vremensku prognozu i razine vodostaja na stranicama Hrvatskih voda.
– Redovno se hidrirajte, odnosno ponesite dovoljnu količinu vode. U ljetnim mjesecima pri visokim temperaturama vrlo lako može doći do dehidracije. Ne konzumirajte alkoholna pića za vrijeme ili prije aktivnosti na vodi.
– Idete li na neku aktivnost na vodi u vodo-nepropusnoj torbi ili bačvici ponesite hrane, energetskih pločica i sl., obavezno u grupi barem jedan mobilni telefon pune baterije. U aktivnostima koje uključuju plovila, obavezno koristite zaštitnu sigurnosnu opremu – kacigu i prsluk za plutanje. Po mogućnosti koristite polarizacijske sunčane naočale koje omogućuju bolje uočavanje detalja u vodi i iznad nje te ujedno štite od UV zraka i ozljeda. Koristite kremu za sunčanje te smanjite opasnost od oštećenja kože. Naime, sunčane zrake se reflektiraju s površine vode i to cijele godine, pa su mnogo opasnije i jače nego na kopnu.
– Pri planiranju raznih humanitarnih, sportskih i komercijalnih manifestacija gdje sudjeluje veći broj sudionika obavezno uključite stručne spašavatelje na vodi te licencirane vodiče (skipere), obavijestite dežurni tim hitne medicinske pomoći na terenu, prijavite skup policiji te zatražite dozvolu od nadležne Lučke kapetanije. Na graničnom području sa susjednim zemljama obavezno se prijavite u najbližu policijsku postaju, izvijestiti službenike o broju sudionika, pravcu kretanja i planiranim aktivnostima. U slučaju bilo kakvog nesretnog događaja ili problema odmah nazovite centar 112, odredite lokaciju, opišite što se dogodilo i koliko ima sudionika – ne krećite u komplicirane samostalne akcije spašavanja bez stručnog nadzora.

 

Foto: Nikola Zoko