Nakon morskih avantura, jedan vikend krenite u riječne – rafting na rijeci Uni je nezaboravan!

Volite li prirodu i želite nekoliko dana provesti u aktivnom odmoru, jedno od rješenja je rafting. Spuštanjem niz riječne brzace podiže se adrenalin, rješavate se stresa ali i testirate spremnost na timski rad. Ponuda rafting doživljaja je velika, a jedan od najpopularnijih svakako je rafting na Uni. Riječ je o Nacionalnom parku koji oblikuje ljepota ove rijeke smještenom na krajnjem zapadu BiH, pretežno na području grada Bihaća, a predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe.

Dakako, u raftingu ćete moći uživati rezervirate li svoje mjesto, odnosno dogovorite li termin s tvrtkom koja će vam iznajmiti svu potrebnu opremu i u kojoj se o sigurnosti „lovaca“ na adrenalin brinu certificirani skiperi. Jer, o njima ovisi sigurnost podviga!

Boravite li u Bihaću ili njegovoj okolici za preporuku je tvrtka Kiro Rafting koju je 1999. godine osnovao Mersad Ćoralić – Kiro, dugogodišnji kajakaš na divljim vodama, trener i izbornik reprezentacije BiH u kajaku na divljim vodama, profesor, diplomat, političar, ali prije svega – ljubitelj prirode i rijeke Une.  Kad je preminuo, poštovala se njegova želja da ideja o sigurnom raftingu živi vječno. Stoga, po istim principima tvrtku vodi njegova supruga Zrinka Ćoralić, a svi rafteri ujedno su i najbolji promotori ljepote NP Una.

Edin Redžić

Kojeg skipera odabrati? Svi su iskusni, a nas se najviše dojmio Edin Redžić, voditelj tvrtke i vlasnik internacionalne rafting licence. Rođen u dolini rijeke Une, svoje je prve korake napravio uz ovu rijeku, a odrastanje i zapravo cijeli život usko mu je vezano sa životom na vodi. Većina rodbine s majčine strane bavila se vožnjom kajaka na divljim vodama (neki su bili i državni prvaci tadašnje Jugoslavije). Logično je bilo da se i Edin otisne u vode, pa je 1998. godine prvi put sudjelovao na Unskoj regati sjedeći u kanuu s profesionalcima. Tada je čvrsto odučio da će biti skiper.

Atrakcija za goste: skok Edina redžića s najvišeg slapa Une

Kao skiper se prvi puta okušao 2006. godine d bi 2009. ušao u obrazovni sustav za raft vodiča te se prijavio i za internacionalnog rafting vodiča. Dobio je licencu za vodiča klase 3 na što nije obraćao previše pažnje, ali kako su godine odmicale shvatio je da Una teče njegovim venama, daje biti skiper zapravo njegova životna profesija. Tako je postao Rafting instruktor shodno Pravilniku Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, a nakon nekoliko godina predanog rada odlučio je napraviti korak više – rafting vodiče obrazovati i učiniti sigurnim vodičima po brzacima rijeke Une.

Danas je Edin raft instruktor Svjetske rafting federacije s položenim ispitom u Austriji, što mu je uz spuštanje na kultnoj rijeci Zambezi, kruna karijere.

Budući da je rafting na Uni itekako popularan način zabave u kojem mogu uživati sve generacije (najzahtjevnija ruta je za starije od 16 godina) ali i otkrivanja ljepota rijeke, Edin se osvrnuo na pravila i bonton kojih se treba pridržavati krenete li na rafting. Sezona mu još uvijek traje i trajat će sve do prvih jesenjih kiša. Na rijeci Uni ili bilo kojoj drugoj.

Nekoliko savjeta želite li na rafting:

Rijeka nije jednako moćna cijele godine, pa odaberite dio godine ovisno o doživljaju kojeg želite. Kad je riječ o rijeci Uni više adrenalina pružiti će vam u 4. i 5. mjesecu, a nešto blaži adrenalin čeka vas u ljetnom periodu kao i na zatvaranju sezone. Rijeke u svijetu se gradiraju po težini vode od 1-5. Ako želite rijeku Unu gradirati onda se može reći da je gornji tok rijeke od Štrbačkog buka – Loskunja klasa 3 koji je najinteresantniji i najzabavniji za sve ljubitelje raftinga.

Sigurnost ovisi o skiperu te o kvaliteti opreme koju nosite. Naime, za savladavanje takvih spustova i brzaca čamac i ostala oprema moraju biti kvalitetni i otporni. Primjerice, gumeni čamac iz obližnje vikendice uz rijeku, nije povoljan za spuštanje niz njene brzace, stoga ne čudi da se često događaju nesreće i neželjena izvrtanja, utapanja…

Prije polaska, odnosno za vrijeme priprema, bez ustručavanja treba skipera pitati je li licenciran i ako je potrebno tražiti licencu na uvid, jer svoj život povjeravate toj osobi – ne zaboravite na to!

Ostala pravila oko organizacije raftinga razlikuju se od firme do firme. Firma Kiro Rafting ima certificirane trip lidere koji organiziraju izlet u potpunosti tako da ne morate brinuti jeste li sve ponijeli ili što zaboravili.

Prije ulaska u čamac potrebno je obući posebno neoprensko odijelo, sigurnosni prsluk i na glavu staviti kacigu – sve to posuđujete od firme koja je organizator. Prije ulaska u poseban čamac „raft“ napravljen od otporne, višeslojne gume i više odvojenih zračnih komora, skiper će vam pokazati kako držati veslo, te kako postupiti ako jedan putnik iz čamca padne u vodu. Bitno je ostati sabran, a nespretnog i uplašenog putnika iz vode će u čamac izvući skiper – dakako ne smije se paničariti nego slušati njegove upute.

Prije ulaska u čamac – detaljne upute o spašavanju

 

Skipper također raspoređuje gdje će tko od ekipe sjediti kako bi se stvorio potreban balans, s obzirom da nismo svi iste težine i konstitucije. Veslo jednom rukom uvijek držite za dršu, odnosno kraj vesla. Tako se spriječava da slučajno ne udarite drugog člana posade!

Mora li se znati dobro plivati? Skiperi su najsretniji ako ste dobar plivač ali i ako niste, to nije nikakav problem, jer svaki član „posade“ ima prsluk koji će ga držati iznad površine vode. Stoga, najbolje je o svojim plivačkim sposobnostima, odnosno nesposobnostima upoznati skipera.

Bonton na raftingu! Kao i na svim ostalim adrenalinskim aktivnostima važno je da niste pod utjecajem alkohola ili pod djelovanjem opijata. Isto tako važno je da slušate svog raft vodiča i da postupate prema njegovim uputama.

Ništa ne bacate u rijeku (ni opušak cigarete) i ne zagađujete prirodu svojim boravkom na rijeci.

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić