Otvorena je prva vinarija u Zagrebu – Vinarija IURIS

Mjestu gdje se spajaju Zagreb i Velika Gorica, na adresi Hrašće 40, otvorena je vinarija IURIS. Elegantna i moderna zgrada, već na prvi pogled poziva na istraživanje. Vrata ćete lako otvoriti, u rukama će vam se naći čaša za kušanje, a dobrodošlicu će vam zaželjeti tri domaćina: Mario Jurašić, vlasnik vinarije, Domagoj Klasiček, glavni enolog i Tin Hudolin, njihov partner, zaslužan za izgled etiketa vina i vizualni identitet branda.

Mario Jurašić, Domagoj Klasićek i Tin Hudolin

Ovo je zapravo prva vinarija u Zagrebu koja u jednoj zgradi, na jednom mjestu, ima vinski podrum u kojem vino dozrijeva, punionu, wine bar, kušaonu i prodajno mjesto na kojem se mogu nabaviti sve dostupne etikete Vinarije Iuris, a otvorenje takvog prostora rezultat je nastavka uspješnog poslovanja vinarije. Godinama je na ovom mjestu bilo skladište, da bi korak po korak na djedovini Marija Jurašića niknula poslovna zgrada.

“Naša vina nastaju od grožđa iz vinograda u Erdutu, Iloku i Dalmaciji – Ravnim kotarima, s naglaskom na Podunavlje gdje obitelj našeg enologa posjeduje 20 ha vlastitih nasada. S godišnjom proizvodnjom preko 200.000 boca, Vinarija Iuris postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni Hrvatske, ali je zadržala karakter boutique proizvođača s osebujnim i kvalitetnim vinima” – kaže Jurašić dodajući kako je vinarija dobila ime:  “Objašnjenje je logično – Iuris dolazi od latinske riječi koja znači “pravo” što vinariji daje simboliku pravednosti, ali i poveznicu s profesijom iz koje dolazi obitelj glavnog enologa, Domagoja Klasičeka.

Domagoj Klasiček

„Ovo je moje carstvo. Mjesto u kojem mogu pričati priču o spoju prirode i čovjeka, ali i našoj privilegiji da dijete vinove loze – grožđe, beremo i pretvaramo u vino“, kaže Domagoj Klalsiček, a u ugodnom razgledavanju podruma možete doznati i sve o napredovanju Vinarije Iuris, o seriji etiketa “Biciklisti” s kojima je počela njihova priča, a koje se danas mogu nabaviti u svim većim trgovačkim lancima.

Uz Rosé Rosalia, Domagoju Klasičeku ima i emotivnu poveznicu jer nosi ime po njegovoj majci, a vinarija je ponosna i na liniju odležanih premium vina, Tempera Cuvée te Tempera fume blanc. Sauvignon Blanc SALTWATER i Cabernet Sauvignon SALTWATER posebna je linija vina jer loze crpe minerale iz zemlje koja je nekad bila dno Panonskog mora (saltwater – slana voda).

Posjet ovom vinskom carstvu je jedinstven – naoko moderna zgrada s terasom s koje puca pogled na Turopolje i Zagreb na poseban je način objedinila moderno i tradicionalno. Za to je zaslužan dizajner interijera Alan Stanković koji je u prostor lijepo uklopio elemente Turopolja dodajući moderno dizajnirane oblike i rješenja koja svakom posjetitelju pružaju osjećaj ugode.

Posebno je ponosan na modularne stolove i uslužni otok gdje sommelier može lako i neposredno komunicirati s gostima. Modularni stolovi ugodnih boja omogućuju stvaranje različitog izgleda vinarije ovisno o potrebama posjetitelja. Na ovom se mjestu mogu proslaviti rođendani, djevojačka večer, ali i samo izaći vikendom. U procesu stvaranja interijera korišteni su tradicionalni materijali poput hrastovine, pruća i jasena što prostoru pruža ugodan osjećaj doma.

Alan Stanković

„S ponosom ističemo da je ovo prva vinarija u Zagrebu, smještena na samo 20-ak minuta od središta grada, te 10-ak minuta od Zračne luke Zagreb. Izgradnja novog poslovno logističkog centra i vinarije započela je 2022. godine, nakon godine planiranja i pripreme projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije te vlastitim i kreditnim sredstvima, ukupne vrijednosti više od 2 milijuna eura” – kažu domaćini.


Vinarija je već u prvom tjednu od otvaranja izazvala divljenje ljubitelja vinske kapljice ali i svih onih koji vole kvalitetne i sadržajne izlaske. Kako bi obogatili ponudu eno gastro doživljaja na spoju Zagreba i Velike Gorice u IURIS-u su najavili i bogatu jesen – promocije novih berbi, vođene degustacije kroz kušaonicu i podrum i brojni vikend programi gdje će mjesto okupljanja biti divno uređen vinski bar.  Više informacija o programima i ponudi na www.iuriswinery.com.

Foto: Nikola Zoko