20. obljetnica manifestacije Ružica Vinodola

Novi Vinodolski, prekrasna destinacija Kvarnera, kolijevka hrvatskog prava i jedan od najvjernijih čuvara hrvatske tradicije i povijesti. Očuvani ostaci prošlosti, kulturna i prirodna baština, tradicija, ali i kilometri šetnica u zaleđu i uz more, u kombinaciji s atraktivnim plažama i čistim morem – savršena su pozivnica za uživanje u odmoru u Novom Vinodolskom.

Osim prirodnih i kulturnih ljepota, u Novom Vinodolskom se kroz godinu održava veliki broj kulturnih, zabavnih, sportskih, dječjih, gastro, tradicijskih manifestacija, a jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih je upravo Ružica Vinodola, koja seže u povijest, u 1880. godinu.

U Novom Vinodolskom i Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan, priča o izboru “Ružice Vinodola” najvrjednije i najspretnije mlade djevojke za vrijeme trgadbe, tj. berbe grožđa. U to vrijeme bio je uvriježen običaj da se berba grožđa obavlja vrlo svečano, bio je to poseban doživljaj u Novom i okolnim vinodolskim mjestima.

Na završetku berbe koja je trajala obično jedan dan, a kod većih vinogradara i nekoliko dana, odrezala bi jedna od težakinja kako kažu Hirc čokot sa tri grozda i ovim se čokotom što zovu “Ružica” ovjenčala najvrjednija beračica. Najljepšu u grupi od tridesetak djevojaka nazivali su “Ružica”. Svaka “Ružica” je nakon izbora koračala iz vinograda na čelu grupe beračica u narodnim nošnjama okićena vinovom lozom. Ružica je u ruci nosila “skočac” – granu vinove loze s najljepšim grožđem. Uz put su se pjevale novljanske narodne pjesme – svirale su se sopile, fidulice, mišac, pa i stare gusle. Među “Ružicama” svih grupa momci su birali najljepšu i najvrjedniju “Ružicu” Vinodola.  Sačuvana je narodna predaja da je posljednja “Ružica” birana 1880. godine.

Upravo na temelju ove priče, 2004. godine je rekonstruirana današnja Ružica Vinodola, životopisno putovanje kroz tradiciju, okuse i glazbu. Svake godine, u drugoj polovici kolovoza, dvanaest djevojaka natječe se kroz tri dana u devet atraktivnih igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo, domaćinstvo i posluživanje vina, za prestižnu titulu Ružice Vinodola. Uz atraktivne igre dio Ružice Vinodola su kutci u kojima se prezentiraju stari zanati, sajam ručno rađenih proizvoda i suvenira te lokalnih proizvoda, bogat glazbeni program, gastro kutci te vinski festival.

Vinarija Pavlomir

S obzirom da ove godine Ružica Vinodola slavi veliku 20. obljetnicu u periodu 22.-25. kolovoza, natjecateljski dio programa poprimit će svečaniji revijalni ton uz sve one koji su kroz 20 godina bili uključeni u organizaciju manifestacije, ali i sve Ružice pobjednice koje će se još jednom okušati u igrama 22.08. u Pavlomiru te 23.08. u Bribiru. One najspretnije očekuju i lijepe nagrade, a subota 24. kolovoza rezervirana je za jedno posebno revijalno natjecanje predstavnika medija i turističkog sektora među kojima će biti i svima poznatih lica.

Za glazbeni program kroz ova četiri dana, zaduženi su klapa Kampanel, B band, Damir Kedžo, grupa Insula, Berekini i DJ Saša Šoštarić, Dellboysi i grupa Trend, a za poseban gastro užitak u subotu zadužena je Antonija Mikac Tonka, poznatija kao natjecateljica Masterchefa koja će za ovu prigodu kreirati novo jelo od tradicionalnih namirnica i sljubiti ga sa Ružicom Vinodola, roseom vinarije Pavlomir, idealnim za vruće ljetne dane.

Ružica Vinodola duboko je ukorijenjena u vinsku tradiciju i običaje stoga će ovogodišnji treći Vinski festival uz vina Kvarnera prezentirati i vina iz cijele Hrvatske. Izlagači će predstaviti svoja najbolja vina te omogućiti posjetiteljima da prošire svoje vinske horizonte i u Novom Vinodolskom dožive bogatstvo hrvatske vinske baštine.

TZG Novi Vinodolski u suradnji s udruženjem Kvarner Wines proširuje priču i organizira mini vinski festival od 23.-25. kolovoza na kojem će se predstaviti cijela Hrvatska. Na vinskom festivalu će se moći kušati vina iz Slavonije, Međimurja, Pokuplja, Moslavine, Istre, Dalmacije i svih deset vinarija s Kvarnera, uz Pavlomir koji je domaćin manifestacije. Ovo je pravi dokaz kako se na Kvarneru slavi vino i tradicija.

Djeca će uživati u ovoj manifestaciji nadahnutoj povijesti i tradicijom uz izradu lutaka, nekadašnje igre i drveni vrtuljak s košarama te kutke za oslikavanje lica u kojima mališani posebno uživaju. Kao uspomenu svatko će moći sam izraditi otisak na platnenu torbu i ponijeti je sa sobom, a cvjećarna Zola će se pobrinuti za cvjetne vjenčiće uz koje će oživjeti prošla vremena i tradicija Ružice.

Očaravajuće igre, pulsirajući ritmovi domaće glazbe i predivni ambijenti vinograda i starog grada te centra Novog Vinodolskog, stvaraju jedinstvenu atmosferu koja se jednostavno mora doživjeti stoga vas pozivamo da budete dio Ružice Vinodola, jedne od najpoznatijih vinskih manifestacija.

„Program je detaljno najavljen pa neću ništa dodatno isticati, već ću samo ovim putem zahvaliti svima  koji su zaslužni da je ova legenda iz prošlosti oživljena i onima koji se trude da živi već 20 godina. Ne bih spominjala poimence, jer ne želim nikoga izostaviti, ali ćemo svakako kroz zahvalnice nastojati zahvaliti svima koji su kroz sve ove godine bili uključeni u organizaciju. Smatram da je ovo naša brend manifestacija stoga ćemo se truditi da bude još posjećenija i da postane i jedan od razloga dolazaka u našu predivnu manifestaciju. Kako bismo zainteresirali naše posjetitelje, po gradu smo početkom kolovoza postavili likove svih dosadašnjih pobjednica sa QR kodom na kojem se može pročitat o kakvoj se manifestaciji radi i veseli vidjeti da se ljudi slikaju i da se zanimaju za to. Iznimno me veseli što sam kroz ovu funkciju dobila priliku biti u organizaciji ovako velike i važne manifestacije, a što ću ove godine sudjelovati i u natjecanju kao pobjednica 2011. godine. Bilo je to jedno od mojih najljepših iskustava“, kazala je Tena Peričić direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.

Tena Peričić

Ružica Vinodola čeka vas otvorenog naručja, spremna očarati vas i pružiti vam nezaboravno iskustvo!

Organizator: Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski i Turistička zajednica Općine Vinodolske općine uz podršku Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatske turističke zajednice

Suorganizatori: Grad Novi Vinodolski, Općina Vinodolska općina, Vinska kuća Pavlomir, Udruga Ružica Vinodola, Udruženje Vina Kvarnera, Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog

Sponzori: Arctic, Jamnica, Katarina Line, Marina Novi, Marengo Restaurant, API Kvarner, Primus pfysio, Studio Moni, Cvjetni atelje Zola, Glamour obrt za usluge

 

Foto: arhiva TZ Novi Vinodolski, Julio Frangen i Sunčana Barušić