Kušajte nagrađivana vina na 10. Decanter Salonu

U Kongresnom centru Brdo kod Kranja, 3. rujna, pod pokroviteljstvom časopisa Decanter,  održat će se deseti po redu Decanter Salon. Tom će se prilikom zainteresiranima predstaviti  više od 50 vinara, uglavnom iz Slovenije, Srbije i Hrvatske, a moći će se kušati i vina drugih zemalja koja predstavljaju i distribuiraju slovenski trgovci.

Na jubilarnom Sajmu bit će održani i posebni programi: retrospektiva triju medalja, dvije stručne radionice a bit će postavljen i poseban wine bar za kušanje posebnih – dakako nagrađivanih vina.

Budući da je Salon po pokroviteljstvom poznatog časopisa Decanter, prisustvovat će i članovi organizacijskih i branding timova najvažnijih i najvećih te najvjerodostojnijih ocjenjivača na svijetu.

Na Retrospektivi platinastih medalja predstavit će se sva slovenska vina koja su osvojila ove prestižne medalje na Decanterovom ocjenjivanju ali i na regionalnim te drugim značajnim međunarodnim natjecanjima. Mnoga od tih vina posjetitelji će moći i kušati u posebnom wine baru postavljenom u suradnji s tvrtkom ASKO koja je poznata po vrhunskim vinskim vitrinama.

Beth Willard

Veliko će zanimanje zasigurno izazvati radionica „Best od show – u kakvom su položaju vina Balkana na međunarodnoj sceni“. Naime, ne zvuči pretenciozno kada se kaže da su vina proizvedena na ovom području bolja nego što su ikada bila, ali postaviti će se pitanje, a potom razviti i rasprava, kakav su položaj zauzela kod kupaca u odnosu na ostala vina. Žele li vinari s Balkana svojim vinima zauzeti bolju poziciju na međunarodnom tržištu, pokušat će se odgovoriti na pitanje s kakvim se moraju izazovima suočiti u velikoj konkurenciji.

Radionicu će voditi Beth Willard (Australija), supredsjedateljica u DWWA, nekoć zadužena za nabavu vina za Direct Wines za Istočnu Europu, i poznata ocjenjivačica vina na portalu Tima Atkina, MV.

Igor Luković

Radionicu „Srpske superzvijezde, vina o kojima se priča“ vodit će Igor Luković, glavni urednik časopisa Vino i Fino, cijenjeni srpski vinski novinar i ocjenjivač u DWWA od 2019. Vina Srbije krenula su prema svjetskom vrhu nešto kasnije od slovenskih i hrvatskih vina – najprije izvrsnim, odvažnim i sočnim crvenim sortama, a danas kvaliteta i posebnost krasi i vina ostalih sorata, onih internacionalnih, ali  posebice autohtonih. Na radionici će se moći kušati kakva vina mogu dati sorte prokupac, laški rizling, grašac, merlot, cabernet sauvignon, a posebna će se pažnja posvetiti i pjenušcima koji su dozrijevali u podrumima srpskih vinara.

Robert Gorjak, direktor škole Belvin i organizator Decanterovog salona

Međunarodno etabliran Magazin Decanter i Robert Gorjak, jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca, direktor škole Belvin i organizator Decanterovog nagrađivanog salona, jamče nezaboravno kušanje vina, stoga se na vrijeme informirajte i rezervirajte svoje mjesto na Salon Decanterjevi nagrajenci 2024 | Belvin