U Brdu kod Kranja kušalo se preko 150 vina s Decanter nagradama

U slovenskom Brdu pri Kranju, u povijest slovenske vinske scene upisan jubilej, 10. obljetnica pobjednika Salona Decanter . Više od 250 sudionika iz deset zemalja imalo je jedinstvenu priliku isprobati oko 150 vina među kojima su bila i ona s platinastom medaljom, odnosno najvišim Decanterovim priznanjem. Manifestaciju je svojim prisustvom uveličalo 50 vinara i brojna poznata imena iz svijeta vina.

„Najveći do sada, 10. Salon Decanter nagrađenih je iza nas. Više od 50 vinara iz sedam zemalja, predstavilo je više od 150 nagrađivanih vina koja su osvojila od brončanih do platinastih medalja. Najviše ih je bilo iz Slovenije, potom Srbije i Hrvatske. Svaki je bio vrijedan naše pažnje. Pripremili smo tri vrhunske majstorske radionice s međunarodnim predavačima. U vinskom baru ASKO predstavili smo retrospektivu slovenskih vina koja su osvojila platinaste medalje i međunarodne trofeje«, zaključio je organizator događanja Robert Gorjak , direktor škole Belvin i ocjenjivač u DWWA, najvećem i najvjerodostojnijem ocjenjivanju vina u svijetu od 2005. Tom je prilikom Robert Gorjak  dobio i počasno priznanje časopisa Decanter –  kao jedini u regiji, koji već 15 godina radi s Decanterom u ulozi ocjenjivača i promotora vinske kulture.

  „Decanter World Wine Awards (DWWA) smatra se najvažnijim, najvećim i najvjerodostojnijim ocjenjivanjem vina na svijetu. Ove godine medalje su dobile čak 223 slovenska vina, od čega jedno platinasto i pet zlatnih ( popis svih ). Ponosna sam što sam danas ovdje s vama«, izjavila je Loukia Xinari , voditeljica marketinga u Decanteru.

Ocjenjivanje DWWA uvijek je bilo vrlo dobro u otkrivanju poznatih i novih talenata. Na salonu je stoga posebnu pozornost izazvao Asko wine bar u kojem je izložena retrospektiva vina s osvojenim platinastim medaljama. Retrospektiva najbolje ocijenjenih vina otkrila je kako se razvijala kvaliteta vinskih stilova kod nas. „Prvo smo dosegli vrhove sa slatkim vinima, a zatim bijelim vinima. Retrospektiva je na samoj manifestaciji omogućila prekrasan hod kroz povijest nagrada“, zaključio je Gorjak.

Ukupno su slovenski vinari do sada dobili:

  • 1 naslov “Best in Show”.
  • 2 međunarodna trofeja (International Trophy)
  • 17 regionalnih trofeja (Regional Trophy)
  • 20 platinastih medalja

Slovenski vinari gotovo od samog početka ocjenjivanja DWWA posežu za najvišim nagradama. Kuća PRA-VinO / Čurin-Prapotnik prva se pobrinula za regionalne nagrade i osvojila tri – od 2006. do 2008. godine za iznimna slatka vina. Prvo vino koje je osvojilo nagradu “Trofej regije” bilo je ledeno vino Šipon 2003. kuće Čurin-Prapotnik. Prva nagrada za suho vino osvojila je vinarija Jakončič . Godine 2007. dobilo ga je vino Carolina bela 2004. Godine 2011. godine osvojen je međunarodni trofej (International Trophy), najveća moguća nagrada na ocjenjivanju DWWA. Dobilo ga je šipon-slamnato vino 2009. kuće Dveri-Pax . Prva nagrada za crno vino čekala se do 2013. godine, a dobila ga je vino Paun Crni iz Kristančiča iz 2009. godine. U 2015. godini kuća Bjana dobila je prvu nagradu za pjenušac i to za brut rosé. Bjana je i kuća s najviše titula u Sloveniji. Uz već spomenuti regionalni pehar dobili su još četiri platinaste medalje. Na ovom mjestu spomenimo i najtrofejnije slovensko vino, vjerojatno najtrofejnije i u međunarodnom smislu – Leonardo iz kuće Marjana Simčiča . Uz platinastu medalju, regionalni trofej i čak titulu “Best in Show”, osvojili su šest (!) zlatnih medalja.

“Na jednom sam mjestu skupio vina koja nitko nije zajedno probao. Pokazali su kako su se vina Srbije mijenjala tijekom dva desetljeća. Od robusnih, taninskih, masivnih vina, s visokom razinom alkohola, sve sada teži eleganciji, primjetan je i pomak prema domaćim sortama”, istaknuo je prvi autoritet   vinske literature Igor Luković , glavni urednik magazina Vino i Fino, vodeći srpski vinski novinar i ocjenjivač u DWWA od 2019. Na salonu je vodio radionicu „Srpske superzvijezde, vina o kojima se priča“.        

 „Decanterove nagrade grade svoj kredibilitet uglavnom na rigoroznom sustavu ocjenjivanja i neumoljivom, profesionalnom međunarodnom žiriju. Ove godine pečat kvalitete potpisala su 243 međunarodna vinska stručnjaka iz 32 zemlje, koji su u 15 dana i tri kruga strogog ocjenjivanja ocjenjivali više od 18.143 vina . Ono što danas imam ovdje vrijedno je naših okusnih pupoljaka!,” rekla je Beth Willard (Australija), supredsjednica DWWA, nekoć zadužena za nabavu vina za Direct Wines za Istočnu Europu, vinska recenzentica na portalu Tima Atkina. Na Salonu je vodila radionicu “Best of show – gdje se vina Balkana uklapaju u današnju međunarodnu situaciju” ” Ne bi trebalo zvučati previše pretenciozno ako se zaključi da su vina proizvedena na Balkanu bolja nego što su ikada bila prije. Ali gdje se oni uklapaju ako ih usporedimo s međunarodnom konkurencijom?”, dodala je.

Dio salona bila je i rasprava na degustaciji “Sparkling Platinum, Bjana i Taittinger, Brda i Champagne” koju su moderirali Dušan Brejc, enolog, međunarodni kušač, CMB Benchmark’s Taster i Miran Sirk, Bjana. “Ne želimo se natjecati s najboljim francuskim šampanjcima, nego paralelno postizati kvalietu. Vina nismo uspoređivali napamet, nego smo ih kušali u isto vrijeme. Tražili smo posebne karakteristike oba. Željeli smo dati do znanja da pjenušac nije nužno apsolutno najbolji pjenušac,” naglasio je Miran Sirk , koji se zajedno sa suprugom smatra pionirom među slovenskim vinarima.

Brejc : “Zanimljivo je kada vinar briljira, da se uspoređuje s najboljima. Onda kada je to usporedivo s najboljima, bespredmetno je govoriti o kakvoj je razini kvalitete riječ. Također možemo tražiti sličnosti i razlike. Inače, šampanjci su vina za sebe, jer su to vina s najvećom prodajnom maržom na svijetu. Niti jedno vino to ne može priuštiti. To nas sve stavlja u ulogu epigona. Srećom, svjedoci smo demokratizacije pjenušaca. Možda je ovo rješenje koje će generirati prodaju, a nadam se i da će antialkoholni lobi shvatiti vino kao biološki fermentirano piće, a pjenušce kao stoljetnu uspomenu na vremena kada se smatralo luksuzom.”

“Balkanska regija je relativno nepoznata na vinskoj sceni, ali vjerujem da će iduća Decanterova ocjenjivanja to promijeniti. To neće biti tektonski pomaci, ali će to biti polagani i jasni koraci. Slovenija može biti joker vinske Europe. Ako Čeferin može voditi UEFA-u, mogao bi se naći i slovenski čelnik koji bi naznačio smjer vina. Istina je i da je 15.000 hektara naših vinograda malo pa ne možemo biti vodeća snaga, ali sortom ili stilom uvijek možemo skrenuti pozornost na sebe“, kazao je kao zaključnu riječ na Salonu, Robert Gorjak .

www.peterirman.com

Salon Decanter Award Winners 2024 održan je uz podršku i pod pokroviteljstvom časopisa Decanter. Tijekom godina salon je posjetilo 2500 ljubitelja vina . WSET certifikati dodijeljeni su i polaznicima Belvinove vinske škole WSET.

 

Foto Peter Irman