Užitak za sva osjetila u domačiji MiaMia

Rijetki mogu kazati da žive i rade baš kako su zamišljali i sanjarili. Jedna od sretnica je Mia Žagar, koja toliko zrači pozitivnom energijom da se to osjeti ne samo kad otvorite vrata njene domačije MiaMia, nego na cijelom imanju, prožima sve njene stanovnike, a jednostavno na kraju se osjeća u svakom zalogaju kojeg uzimate s tanjura kojeg će vam poslužiti.

Mia Žagar

Dovoljno i previše da krenete u potragu za Miom Žagar. Nije je teško pronaći – nakon što u Sloveniji razgledate Rogašku Slatinu, popnite se u Partizanskom cestom do broja 34 i zašli ste u Mijin svijet.

„Ugostiteljstvom se bavim deset godina. Najprije sam u centru Rogaške Slatine vodila kavarnu MiaMia u kojoj su uživali domaći i strani posjetitelji. Voljela sam taj posao, a budući da sam željna promjena i noviteta, na jezeru u Velenju otvorila sam još jedan lokal u kojem su se vikendima održavali koncerti. Ali, tada je došla pandemija i sve je stalo. Boravak kod kuće još više je rasplamsao moje maštanje o vlastitoj domačiji (imanju) i kad su mjere popustile, krenula sam u potragu za mjestom iz mojih snova“, kazala je Mia Žagar nakon što nas je dočekala na ulazu u tradicionalnu kuću sa slamnatim krovom, koja je zapravo njen restoran okružen predivnom prirodom, baš kao iz bajke.

Interijer se nadovezao na bajkovitu priču: stari, potpuno restaurirani namještaj, ili novi koji je pak izrađivan tako da izgleda retro. Vitraji na prozorima, detalji na zidovima koji u spoju sa stolovima koji su napravljeni od drveta koje je nekad bio građa stare štale i kaminom iz kojeg se za hladnih zimskih mjeseci čuje pucketanje vatre.

Mia hranu priprema u kuhinji koja nije sakrivena zidom ili pregradom. S posebnim mirom i skladom dodaje sastojke u lonce i tave, a kad Nastja, njena najbolja prijateljica s kojom radi godinama, počne otvarati starinski kredenc i vaditi tanjure retro dizajna, kao da ste kod bake u posjetu – znat ćete da je jelo gotovo.

Nastja i Mia

„Kuham kao kod kuće, isključivo od svježih sastojaka uzgojenih na mojem imanju, ili s imanja lokalnih domaćinstava. Dapače, nastojim nabavljati sve sastojke koji su ekološki uzgojeni, pa ih pripremam na tradicionalan način… ma ipak s malim pomakom, pogotovo pečenke. Imam pećnicu nalik na kutiju, a kad iz nje, nakon otprilike pet sati pečena izvadim buncek ili rebarca, nema bolje korice na daleko!“, skromno se pohvalila Mia naglašavajući da ponavlja izjave svojih gostiju koji redaju samo pohvale.

Na domačiji „Mia Mia“ nude dnevne menije (s hladnim predjelom 28 € po osobi), dok se nedjeljom obavezno poslužuje i juha (25 € po osobi), a ostalo… što je Mia uspjela nabaviti. „Kao kod kuće… kad dođeš doma i sjedneš za stol, jedeš ono što su ti skuhali, tako je i kod mene. Gosti zapravo uvijek imaju neko iznenađenje, jer ako ne uspijem nabaviti – primjerice svinjetinu za koju smatram da nije dovoljno kvalitetna, toga vikenda je jednostavno ne pripremam”, kaže Mia.

“Otvoreni smo petkom, subotom i nedjeljom, ali to ne znači da preko tjedna odmaram“, odgovorila je Mia na upit o radnom vremenu vodeći nas na terasu s koje puca pogled na Rogašku Slatinu, jer domačija se nalazi na brdu.

Mia ima troje djece – sina Oscara i kćeri Ronje te Jnike o kojima se, dok Mia vikendom radi i kuha u domačiji brine suprug Saša koji joj je uz roditelje najveća podrška. „A, ovo su naši mali stanovnici“ , kazala je Mia dok su prema njoj trčali patak Srečko, mini koze Lučka i Miki, kokoš Marija koja je predvodnica velikog jata i ljame Lili i Mini. „I oni su moja obitelj“, razdragano je izjavila Mia Žagar pokazujući podno vrta jezero s ribama uz koje su mirno pasle srne, a malo dalje i konj Belinko. Svakog ih jutra Mia hrani i mazi, a kad ih posjetite možete i vi.

Obitelj Žagar

„Imam još mnogo planova za koje se nadam da će se ostvariti. Naime, planiramo organizirati terapijsko jahanje, potom terapiju životinjama, jer biti i maziti ih smiruje i daje posebnu energiju, potom željeli bi organizirati mini glamping, a nedavno smo počeli nedjeljom nuditi i doručak u prirodi. Dobiva se košarica s hranom i pićem, dekica… i dan može početi“. Posjetite Miu Žagar u njenoj domačiji i dopustite da i vaš dan dobro započne!

Mia Žagar, patak Srečko i koka Marija

 

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić