Izlet u Sevnicu

Živite li u kontinentalnom dijelu Hrvatske i u potrazi ste za idejom gdje na izlet evo super ideje! Sevnica, jedan od poznatih gradova u Sloveniji zanimljiva je destinacija cijele godine.

Do Sevnice možete automobilom (čak i bez vinjete), ali i ekološki prihvatljivijem prijevoznim sredstvom – vlakom čija vožnja od Zagreba traje nešto više od sat vremena.

Bez obzira koji način prijevoza se odlučite, razgled Sevnice započnite u strogom centru – na malom trgu koji se nalazi uz željezničku stanicu. Na tom mjestu pogled će privući odlična mapa s naputcima što vidjeti u Sevnici ali i ucrtana ruta kako Sevnicu istražiti biciklom. Naime, kao većina ‘zelenih gradova’ Slovenije tako i Sevnica ima mjesto gdje možete iznajmiti e bike i krenuti u istraživanje. Za one koji nisu skloni vožnji na dva kotača, dobro je znati da se obilazak glavnih punktova može ići  taxi uslugama koje nudi Avto Prah.

Grad uz rijeku Savu 

Prije nego li vam navedemo nekoliko ideja koje će vam boravak u Sevnici učiniti posebnim naučite o Sevnici najosnovnije. Nalazi se na rijeci Savi koja je kroz prošlost oblikovala grad i diktirala način života. Najstarija građevina je srednjovjekovni dvorac Sevnica prvi put spomenut u  dokumentima početkom 13. stoljeća, što potvrđuje dugu i bogatu povijest grada.

U nju je utkana i priča o industrijalizaciji ove općine jačanjem industrije – prvo drvne, a onda i tekstilne koje su i danas jake – tvornica obuće Kopitarna, kultna Lisca… . U Sevnici većina Sevničana radi, a stalna radna mjesta pružaju sigurnost i ljepotu bezbrižnog života. To često i naglašavaju kao jedan od benefita života u ovoj općini opisujući je kao mjesto po mjeri čovjeka – mladih i starih, djece, obitelji… Općina Sevnica sa skoro 18.000 stanovnika (u gradu Sevnici živi oko 5000) je ne tako davne, 2017. godini ponijela titulu najsigurnije Slovenske općine u kategoriji malih i srednjih gradova.

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica i njegovi inovativni djelatnici svjesni su ljepota ove destinacije, pa su kroz niz programa odlučili privući još više domaćih i stranih turista: Sevnička salamijada, Festival Modre Frankinje, Sevniško ljeto u dvorcu, studentski Vejžde party, Kitarijada samo su neke od zanimljivih manifestacija.

 

Sevnički doručak, jedinstveni eno gastro doživljaj  

Po jutru se dan poznaje a kako bi imali dovoljno energije za razgled ovog lijepog grada i njegovih kulturnih i sakralnih baština, ne propustite Sevnički doručak. Nakon što proučite mapu na već spomenutom trgu uz željezničku stanicu, počastite se doručkom restoranu Ajda, u hotelu Ajdovec.

Brendirani Sevnički doručak sastoji se od lokalnih proizvoda pod imenom Sevnica Premium, a doručak je specifičan jer počinje toplom juhom od gljiva u koju će vam domaćini ‘ubaciti’ žgance od heljde (bez brige, neće vam biti vruće, prostori hotela dobro su klimatizirani!).  Nakon juhe dolazi slijed domaćih narezaka, nekoliko vrsti sira i povrće iz lokalnog uzgoja. Što se jede slatko na Sevničkom doručku? Tradicionalna štrudla od jabuka ili sira.

Najstarija osnovna škola i frizerski salon

Obilati Sevnički doručak dati će vam energiju za daljnje istraživanje Sevnice samostalno ili još bolje – u društvu vodiča. U obilasku gradske jezgre vidjet ćete spoj starog i novog, najstariju osnovnu školu ovog dijela Slovenije, crkvu sv. Nikole zaštitnika Sevnice i zaviriti u jedinstven muzej Brivsko-frizerski salon Kreutz. Riječ je o nekadašnjem jedinom frizerskom salonu u Sevnici kojeg je 1900. otvorio Dragotin Karl Kreutz.

Isprva je salon bio samo za muškarce, a nekoliko godina kasnije otvorio je vrata i ženama. Salon je u kontinuitetu radio više od stoljeća, točnije do 2003. godine, kada Dragica Karolina Zupanc, rođena Kreutz, odlazi u mirovinu. U salonu je sačuvana izvorna oprema, a zgrada i interijer brijačnice Kreutz, kao važna baština sevničkog obrtništva, proglašena je spomenikom lokalnog značaja, s ciljem trajnog očuvanja i prezentacije spomenika kulturne baštine. Od 2020. godine salon je u vlasništvu Općine Sevnica koja ga je u dogovoru s posavskim muzejem Brežice 2023. pretvorili u interaktivnu muzejsku zbirku.

Dvorac Sevnica- mjesto na kojem će vas dočekati i grofica Matilda

Kad istražite ‘donji grad’ zelenom stazom kroz višestoljetnu šumu uputite se prema dvorcu Sevnica uživajući u interaktivnom putu ‘Šuma je kultura’. Naići ćete na niz poučnih markacija, vidjeti kako izgleda korijen stabla, stati na energetske točke, a kad se popnete do samog vrha ulazite u posjed dvorca.

Riječ je o kaštelu koji se u pisanim izvorima prvi put spominje pod imenom Castellum Lichtenwalde 1309. godine., a koji je do danas sačuvao autentičnost.

Ulazak u kaštel je jedinstven, a svakom posjetitelju se nudi pregršt sadržaja – obilazak baroknog salona, hodnika sa stropnim slikama, istraživanje tornja s freskom četiri godišnja doba, pogled na školsku zbirka, vatrogasne zbirke, konferencijske dvorane, svadbenu dvoranu u kojoj i danas brojni romantičari izriču sudbonosno “da”.

Mladenci, ali i brojni gosti koji odaberu Sevnicu kao vikend destinaciju odmoriti se mogu u Vrtlarevoj vili koja se nalazi u dvorskom perivoju. Na raspolaganju je luksuzno opremljen cijeli kat s kraljevskim doživljajem i pogledom od kojeg zastaje dah.

Dvorac ima odličnu trgovinu sa suvenirima lokalnih proizvođača, veliku ponudu proizvoda koji nose etiketu ‘First lady’, divan dvorski vinski podrum u kojem je glavna vladarica modra frankinja pretočena u ‘dvorsko vino’ Grajska kri, koja godinama uspijeva u dvorskom vinogradu podno dvorca.

U dvorcu Sevnica organiziran je i posjet u noćnim satima. Kao nekad, dvorac je tada osvijetljen svijećama, svaki posjetitelj dobiva lampu koja pokazuje put koji se lakše savladava uz vodiča. U blagovaonici posjetitelje čeka čaša vina, a onda se u jednom trenutku pojavljuje grofica Matilda, posljednja vlasnica dvorca, pričajući svoju životnu priču. Za noćni razgled mora se rezervirati mjesto, a sve informacije o terminima dostupne su na FB Grad Sevnica. 

Gdje jesti ‘po domaći’? 

Nakon istraživanja dvorca, vrijeme je za ručak. U Sevnici ćete čuti da je najbolje pojesti ‘po domaći’ ali i da se na tanjuru treba pojaviti hrana koja nosi oznaku Sevnica Premium. Jedinstveno eno gastro iskustvo tako pruža kmetija Grobelnik na čijim će vas vratima dočekati Slavica Grobelnik. Ona je treća generacija u svojoj obitelji ali i jedina žena koja je nastavila obiteljski biznis, a svemu što su njezi preci počeli, dala je novi, moderniji smisao.

Stočarstvu i poljoprivredi dodala je vinarstvo, školovala se za sommeliera, a grožđe je prepoznala kao sirovinu od koje se ne radi samo vino. Danas se u njezinom podrumu osim vina može kušati sok od grožđa i marmelada od grožđa koja se maže na aromatičan kruh za izradu kojeg se koristi brašno od koštica grožđa. A, dok njuškate i isprobavate kozmetiku pripremljenu od ulja koštica grožđa, svakako gucnite odličan vinjak odležan u drvenim bačvama.

U restoranu ovog imanja zamirisat će vam domaća kuhinja od isključivo sirovina vlastite i lokalne proizvodnje s obaveznim štruklima od heljde i sira.  Domaćini poručuju da nikad na ovom imanju nećete pojesti isto, ali ćete svaki put kad ovdje dođete, imati onaj isti, domaći, prepoznatljiv okus hrane.

Ništa bez Melanije i kvalitetnog rublja!

Kad ste u Sevnici vrijeme brzo prolazi jer domaćini su divni, a sadržaja je puno. Nemojte zaboraviti posjetiti dućan tvornice Lisca, s velikim asortimanom što i ne čudi, jer to je najveće njihovo prodajno mjesto na svijetu. A nakon dobrog shoppinga, nagradite se slatkim zalogajem.

Naime, u blizini trgovine na policama slastičarne Julija čekaju vas odlične slastice, a savjetujemo da svakako probate najpopularniju – tortu Melanija osmišljenu u vrijeme kad je Melanija postala prva dama Amerike. Napravljena je od orašastih plodova i fine bijele kreme koji u svakom zalogaju pružaju jedinstveni okus.

Budući da je Sevnica rodni grad Melanije Trump, lokalno je stanovništvo u suradnji s gradskim vlastima osmislilo brend First Lady, pa prije odlaska u trgovinama pod ovim brandom potražite finu čokoladu, vino, čaj, začine…

Za jedan dan doživljaja dovoljno, a želite li dodatne, jer Sevnica krije još mnogo kulturnih, sakralnih i prirodnih ljepota, u ovaj gradić se uputite još jedan dan… ili cijeli vikend!

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić