Kozje i Kozjanski park – odlična vikend destinacija

Vikend izleti postaju sve popularniji i traženiji, a nakon pandemije promijenili su se i prohtjevi turista: mnogobrojni su u potrazi za mirom, tišini, prirodnim ljepotama, čistim zrakom i aktivnim turizmom, bilo da se radi o šetnjama, bicikliranju, planinarenju, raftingu, adrenalinskim parkovima ili samo o debeloj hladovini ispod drveta okruženim cvjetnom livadom, dekicom, osvježavajućim pićem…

Živite li u središnjoj Hrvatskoj, u Zagrebu, Krapini, Karlovcu ili Varaždinu, predlažemo da istražite pravi biser Slovenije – Kozjanski park. Od granice s Hrvatskom (idete li preko Zaprešića), udaljen je svega nekoliko kilometara koje možete proći bez vinjete, vozeći se lokalnom cestom.
Kozjanski park je zaštićeno područje sa statusom regionalnog parka na istoku Slovenije, uz granicu s Hrvatskom i rijeke Sutle, dok se na zapadu proteže do planina Vetrnik i Oslica.

To je mjesto gdje se susreću predalpska brda, brežuljci zasađeni vinovom lozom, plodorodne ravnice uz rijeku Sutlu i krški krajolici, pa područje nudi brojne mogućnosti za istraživanje i uživanje u predivnoj prirodi.

Plodne doline Sutle i rječice Bistrice bile su odavno naseljene: na uzvisinama izgrađeni su dvorci, a oko i ispod njih razvila su se trgovišta i naselja koja i danas svjedoče o prošlim vremenima i bogatoj kulturnoj baštini koju mještani njeguju s ljubavlju.

Za početak istraživanja ovog područja predlažemo da vam „baza“ bude općina Kozje. Nekad mjesto bogate industrije – ovdje su se počele proizvoditi „Montice“ jakne koje su prošlog stoljeća bile hit među mlađom generacijom, a sve su popularnije i u današnje doba jer se proizvodnja s modernijim dizajnom i tkaninama nastavila u drugoj tvornici.

U općini Kozje nalazila se i tvornica Staklarne Rogaška – Decor u kojoj su majstori staklari dizajnirali i proizvodili brojna odličja za sportske nagrade, ali i vrijedni kristalni darovi – jedan je uručen Britanskoj kraljevsku obitelji, te Papi Ivanu Pavlu II.

Dobrodošlicu će vam zaželjeti dva simbola grada smještena na dva kružna toka – skulptura jabuke i stakleni zmaj. Visok je više od četiri metra, teži od 12 tona, a za izradu, prema ideji Mitje Lukanca korišteno je 1250 komada ručno obrađenog stakla. Zmaj je dio legende o borbi mještana sa strašnim zmajem kojoj je stala na kraj jedna koza!

Jabuka je podsjetnik na Festival jabuke koji se održava u rujnu, na kojem se želi prikazati rad i nastojanja u očuvanju prirodnih vrijednosti ruralnog i kulturnog krajolika Kozjanskoga, čiji su bitan prepoznatljiv pejzažni element travnati voćnjaci visokostablašica starih sorta jabuka.

Kofere spustite u „Gostilni i prenoćištu Kozjanski dvor“, butik hotelu u vlasništvu braće Iztok i Sandi Štus. Otkada su kupili stari restoran i prenoćište te „birtiju“, kako su nekad mještani zvali ovaj prostor, malo po malo pretvorili su ga u moderno uređen ugodan prostor u kojem se može prespavati, ali i dobro pojesti.

Iztok i Sandi Štus

Dok čekate specijalitete pripremljene od lokalnih namirnica (pastrva s mladim krumpirom u „škarniclu“, sočna marinirana rebrica s Kozjanskim umakom, piletina na bezbroj načina….), zavirite iza zgrade. Naime, tamo stanuju jarac Piko i njegova brojna obitelj koji će odmah prići ogradi i dakako žicati hranu (pssst… jako vole kruh!).

Svim je gostima na raspolaganju sauna, a oni koji je baš i ne vole, mogu, uz čašu dobrog vina (primjerice vina Mramor), uživati na terasi s pogledom na jezero u kojem, vjerovali ili ne – plivaju šarani.

Preko puta Kozjanskog dvora nalaze se odlično uređena velika i mala igrališta, od nogometnog, košarkaškog do prostora s raznobojnim tunelima i penjalicama. Postoji i bazen, ljeti se može kupati uz rijeku a spavati? Pa zapravo, to je kamp namijenjen djeci. Ovdje u velikim šatorima mogu boraviti u organiziranim grupama (posebno je zanimljivo za djecu koja su sportsko aktivna), ali djeca mogu doći i na ljetovanje i vrlo brzo pronaći nove prijatelje. Kamp funkcionira na tjednoj bazi (šest dana, pet noći) i organiziran je 24 satni nadzor stručnog osoblja te brojne aktivnosti za djecu.

U Kozjanskom dvoru se mogu unajmiti i električni bicikli – idealni za vikend istraživanje ovog dijela Kozjanskog parka. Predlažemo da se (električnim biciklom nije naporno), odvezete do podnožja Grajske staze, ostavite bicikle i srednje teškom planinarskom stazom uputite kroz šumu sve do vrha dvorca Podsreda.

Osim predivne prirode i žubora potoka koji će vas okruživati, dodatnu zabavu pružit će poučna staza na čijim panoima možete doznati sve o drveću koje raste u ovom području, pogađati od koje su životinje utisnuti tragovi uz stazu ili koje ljekovite bilje raste na obroncima.

Kraj staze je ujedno i ulaz u dvorac Podsreda. Kažu za njega da je „najdvorskiji“ od svih dvoraca u Sloveniji, jer sa svojom bogatom kulturnom aktivnošću živi i danas. Jedan je od rijetkih kulturnih spomenika iz romaničkog doba koji je u posljednjih trideset godina iz gotovo propadajućeg stanja uz potpunu obnovu postao važan nositelj događanja i cjelovito ponude u ovom dijelu Slovenije.

U dvorcu ćete moći pogledati mnogobrojne zanimljivosti: dvorske prostore, renesansnu dvoranu, stalnu slikarsku izložbu Franceta Slana, stalnu zbirku stakla iz nekadašnjih „glažuta“ (starih staklana), dvorsku tamnicu i kuhinju, dvorski podrum u kojem možete pogledati predstavljanje zaštićenog područja Regionalnoga parka Kozjansko te potkrovlje i galerije gdje ugošćuju mnogobrojne izložbe poznatih domaćih i stranih umjetnika. Renesansna dvorana ujedno je službeni prostor za vjenčanja.

Možete ga istražiti uz pomoć audio vodiča na više jezika, odabrati vođenu turu ili, pogotovo ako ste s djecom – turu “Potragu za blagom”. Naime, to je zabavan i interaktivan način obilaska dvorca u kojem će uživati cijela obitelj.

U dvorcu Podsreda može se i prespavati, jer jedno je krilo dvorca pretvoreno u sobe za odmor. Pa želite li se probuditi kao kralj ili kraljica, raspitajte se za smještaj.

Nakon silaska do bicikla koje možete ostaviti u dvorištu gostoljubivog domaćina u podnožju Gajske staze, prihvatite i poziv domaćina. Naime, to je dvorište Kleti vin in penin Moškon. Domaćin Rajko Moškon rado će vam pokazati podrum, ponuditi vas čašom pjenušca koji će vas osvojiti na prvu!

Biciklom krenite prema hotelu Kozjanski dvor, ali na pola puta, na lijevoj strani obratite pažnju na putokaz, pa pažljivo zbog prometa koji nije gust, a vozači se često susreću s grupama biciklista, skrenite prema Kukovičičevom mlinu. Nakon prelaska drvenog mosta, potražite gazdaricu Maju koja je dolaskom u obitelj Kukovičič postala mlinarica.

Maja Kukovičič

Za ulaznicu od 1 € (uz prethodnu najavu), Maja će vam ispričati o bogatoj obiteljskoj tradiciji, koju danas uspješno povezuju sa suvremenim načinima proizvodnje. Vidjet ćete kako radi mlin, pod prstima osjetiti kakvo je brašno od pira koje pada u drvenu lipovu kutiju nakon što ga zahvaljujući snazi vode samelju kameni valjci, a kasnije možete (za ulaznicu od 5 €) kušati domaći kruh s domaćim namazima, popiti sok od bazge, a u dućanu kupiti njihove ekološke proizvode. Novitet u ponudi Kukovičiča je „Culica“ Kozjanskih dobot, odnosno pinklec/zavežljaj hrane kojeg možete ponijeti na obližnje proplanke i pojesti uz pjev ptica.

U općini Kozje nalaze se sela koja pričaju divnu priču o povijesti. Jedno takvo je Pilštani (od Kozjanskog dvora nekoliko kilometara) gdje će vas (uz prethodnu najavu) dočekati Andrej Kolar. Iskusni je to turistički vodič koji živi u Plištanju i koji ovaj kraj voli na poseban način. Pričajući o Kozjem povesti će vas ulicama Pilštanja ukazujući na posebnosti.

U selu se nalazi Sigurna kuća za djecu, mjesna crkva Sv. Mihaela u kojoj će vam ispričati priču o Svetoj Emi, jedinoj slovenskoj svetici. Dok vam šetajući uz sramotni stup priča povijest, dobro ga slušajte jer obilazak završava u šoli (školi) Pilštajn.

Otvorit će vam vrata učionice, sjest ćete u školsku klupu sa početka prošlog stoljeća i proći nekoliko predmeta klasične nastave. Boravak u školi jedinstveni je turistički proizvod ovog kraja i zabava za cijelu obitelj.

Andrej Kolar

U školi ćete naučiti puno i o prirodi ovog kraja, a sve što naučite možete i vidjeti. Tako iz škole krenite u prirodu sve do predalpskih predjela Kozjanskog parka, uspinjući se na vrhove Veternik, Oslica i Bohor (od 600 do 1000 metara nadmorske visine).


Na Veterniku se nalazi vidikovac s harfom koju svira vjetar, a dok se penjete pazite da hodate utabanim stazama. Naime, na ovim predivnim cvjetnim livadama rastu rijetke divlje orhideje u društvu mirisnog ljekovitog bilja.


Iz Kozjanskog parka, odnosno malog hotela retro naziva “Gostilna i prenoćište Kozjanski dvor” možete istražiti još mnogo prirodnih ljepota, ali i susjedna mjesta Podsredu i Podčetrtek, pa će se možda vikend bijeg pretvoriti i u mali godišnji!

Tekst: Sunčana Barušić
Foto: Nikola Zoko, Sunčana Barušić i arhiva Tic Kozjanski park